21. mart Svjetski dan šuma, drveća i sadnje, Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Crne Gore povodom Svjetskog dana šuma, koji se svakog 21. marta objeležava širom svjeta, podsjeća sve građane na značaj šuma, saopšteno je iz tog Ministarstva.

“Svjetski dan šuma značajan je međunarodni ekološki datum koji su ustanovile Ujedinjene nacije 2012. godine, kako bi osnažili globalnu svijest o značaju šuma, njihovog očuvanja iodrživog korišćenja”, navode u saopštenju.
Napominju da današnji dan obuhvata tri praznika.
“Tri važna ekološka praznika se dešavaju na današnji dan- danas je Dan šuma, Dan drveća i Dan sadnje. Na današnji dan slavimo prirodu I prirodna bogatstva I skrećemo pažnju na važnost i vrijednost šuma, drveća i sadnje”, ističu iz Ministarstva.
Dodaju da šume predstavljaju jedan od najsloženijih ekosistema na zemlji i dragocjeni prirodni resurs od izuzetnog značaja za čovjeka, ali i za ukupni biodiverzitet.
“One su stabilizator klime, utiču na vodne izvore očuvanje vodnih resursa i utiču na sve ostale ekosisteme. Sprečavaju eroziju, i stvaraju zemljište. Stanište su brojnim vrstama biljaka i životinja. Njihovo pretjerano korišćenje dovelo je do konstantnog smanjivanja površina pod šumom i do degradacije životne sredine. Obnavljanje šumskih ekosistema i povećavanje teritorije pod šumom jedan je od osnovnih preduslova za očuvanje zdrave životne sredine i opstanak života kakav poznajemo”, ističu u saopštenju.
Zatim su ukazali na značaj šuma u borbi protiv klimatskih promjena.
“Šume su dio našeg života i naš najbolji saborac u borbi protiv klimatskih promjena. One su naš zavještanje generacijama koje dolaze. One su čuvar i priče kako smo se ophodili prema prirodi u našem vremenu”, dodaju iz Ministarstva.
“Kao društvo moramo naučiti da volimo šume da ih čuvamo i cijenimo njihovu ulogu za nas.Države sa zdravim šumama i uređenim šumarstvom su bogata društva I perspektivne ekonomije”, opominju.
Smatraju da šume predstavljaju simbol ekoloških država, kakva je i Crna Gora.
“Šume zauzimaju gotovo 60 odsto teritorije Crne Gore i svojim zdravstvenim stanjem, vitalnošću, kvalitetom, funkcijama i šumskim proizvodima predstavljaju prepoznatljiv simbol ekološke države. Jedna od najvrednijih šuma Evrope, prašuma Biogradska Gora nalazi se u Crnoj Gori”, naglašavaju u saopštenju.
Zatim su citirali, profesora Bogdana Bogdanovića koji je Biogradsku goru u dijelu Mali urbanizam iz 1958, Sarajevo opisao na jedan od najlepših načina riječima.
“Biogradska gora je nešto što odvodi iz našeg vremena I vraća, pomalo, u prošlost ili u svjet bajki, što podsjeća na daleku prošlost Zemlje, a nije ni pejzaž ni emocija. Tu je sve divlje, nevino, nezgrapno i preveliko, a sve je pretjerano i britko. I svjetlost i sjenka i anarhija mirisa čini je iznad našeg vremena i naše civilizacije”, zaključuju iz Ministarstva.