Miloš ĐurđevacMiloš Đurđevac

Nekada se nije lako odlučiti za pravi potez. Ipak, u tim trenucima najvažnije je strpljenje, većini ljudi odsutno u takvim momentima.

Susret mačke i miša. Mačka ispred sebe vidi hranu, a miš smrt. Potpuno drugačije perspektive su u pitanju. Uprkos tome, dugo vremena će raditi isto – ništa. Biće tako ukočeni, bez namjere za skorijim potezom. Mačka neće žuriti i čeka miša da napravi prvi potez. Naravno da to miš zna i da će biti statičan. Njemu je život u pitanju, a mački ručak. Zna da ako napravi bilo kakav potez, njegove namjere biće razotkrivene i tu dolazi kraj. Ne skidaju pogled jedno sa drugog. Mačka je rođeni predator, pa joj je i strpljenje jača strana. Sa druge strane, miš polako počinje da pada pod pritiskom. Teško je ostati miran u situaciji od koje mu život zavisi. Tišina je glasnija nego ikad, a mačka djeluje sve opuštenije. Kao iskusni lovac, zna ishod ovakvih situacija i zato je njeno strpljenje na najvišem nivou. Ipak, miš se našao prvi put u ovakvoj poziciji, pa i ne zna kako da odreaguje.

Tada miš pravi prvi potez, na žalost njegov poslednji. Upravo to se sa druge strane čekalo. Obrok je došao, a život nestao.

Šteta je što se većina ovakvih situacija ne završava drugačije. Treba da učimo iz ovakvih primjera i najvećeg neprijatelja, tenziju, pobijediti i nastaviti dalje. Teško je, ali je i moguće.

 

Miloš Đurđevac