Pitanje koje mnoge od nas muči ovih dana je kako korisno da provedemo slobodno vrijeme kojeg, silom prilika, imamo na pretek. Ljudi koji žive u kućama dosta vremena provode uređujući dvorišta i bašte, što je višestruko korisno – provode vrijeme napolju, uživaju na suncu, mogu da skrenu misli sa aktuelnih problema i svakodnevnih briga, a zauzvrat dobiju kutak za uživanje i zdrave i ukusne plodove svog rada.

S druge strane, dosta je vas koji živite u stanu i mislite da ste uskraćeni za jedan tako lijep hobi kao što je baštovanstvo. Dobra vijest je da baštu možete napraviti i na svojoj terasi i isto tako predano raditi na njoj i uživati na suncu i vazduhu. Zamislite samo da pijete kafu na svojom balkonu okruženi cvijećem, bosiljkom, origanom, rukolom, cherry paradajzom.

Koncept bašte na terasi je uveliko zaživio u urbanim sredinama, pa tako stiže i kod nas kao trend nastao iz potrebe za svježim i zdravim povrćem i začinima, ali i kao koristan i opuštajući hobi. Najveća prednost uzgoja povrća na terasi ili balkonu je što vam je bašta na dohvat ruke i lako je svakodnevno izdvojiti makar pola sata za biljke.

Dobra vijest je i da terasa ne mora biti velika, dovoljno je i par kvadrata da uz dobar raspored saksija obezbjedite svakodnevnu berbu povrća i začina cijelo ljeto, ali mora da ispunjava nekoliko preduslova.

Prvi i osnovni preduslov je pozicija terase, odnosno koliko je osunčana. Ne zahtjevaju sve biljke jednako svjetlosti, plodovito povrće kao što su paradajz i paprika zahtjevaju više sunčanih sati nego što je slučaj sa lisnatim povrćem, salatom i određenim začinskim biljem. Tako da, ako vam je terasa okrenuta ka jugu ili zapadu, uzgajajte povrće kome treba više sunca, a vi koji imate majnje svijetle terase, izaberite neku od biljki koje vole zasjenu.

Pored toga, bitno je da je terasa zaklonjena od vjetra, jer vjetar isušuje zemlju i može nanijeti mehanička oštećenja, pa ako i nije zaklonjena, saksije sa povrćem držite unutar terase kako bi im osigurali zaštitu. Drugi jako bitan faktor je koliko vremena i pažnje možete posvetiti vašoj bašti. Za početak je bolje krenuti sa manjim brojem biljaka kojima možete omogućiti svakodnevnu njegu.

Povrće koje možete da uzgajate na terasi je spanać, blitva, salata, rukola, cherry paradajz, chilly papričice, paprike, krastavac. Svjesni ste da količina povrća koju možete uzgajiti na terasi nije velika, pa je zato bitno da plodove koje dobijete budu zdravi i ukusni. Zato je preporuka da se bavite organskim baštovanstvom.

Pored toga što ćete se super zabaviti, bitno je napomenuti da korišćenjem organskih sjemena i zemlje direktno utičete na kvalitet vaše ishrane, osim toga, ukus hrane proizvedene sopstvenom rukom se ne može porediti sa ukusom povrća kupljenog u supermarketu.