Povodom završetka  realizacije projekta ʺPodrška poljoprivrednim proizvođačima kroz promociju  organske proizvodnje i plasmana začinskog bilja na domaćem tržištuʺ u Nikšiću je danas održana  press konferencija za medije, na kojoj su o postignutim rezultatima projekta  govorile  Dragana Mirović presjednica udruženja i prof. Snežana Danilović iz partnerske organizacije Medija Tim-a.

Cilj ovog projekta bila je edukacija poljoprivrednih proizvođača iz Nikšića o značaju i sistemu organske proizvodnje začinskog i ljekovitog bilja, kroz edukativne radionice(teoretske i praktične) i posjete drugim zemljama u regionu u cilju razmjene iskustva, sticanja novih znanja i upoznavanja sa novim tehnologijama u procesu proizvodnje ljekovitog i začinskog bilja.

Tokom osam mjeseci realizacije ovog projekta postignuti su sledeći rezultati:

-100 poljoprivrednih proizvodjača i mještana ruralnog područja prisustvovalo Tribinama:

“Značaj  uključenja poljoprivrednih proizvodjača u šeme kvaliteta i organsku proizvodnju ljekovitog i začinskog bilja “i” Plasman poljoprivrednog proizvoda na domaće tržište kroz organsku proizvodnju i povećane šeme kvaliteta”,

-Povećan  nivo informisanosti javnosti o kvalitetu i plasmanu poljoprivrednih proizvoda na crnogorsko tržište, kroz šeme kvaliteta i organsku proizvodnju.

-Uspješno su realizovano 10 radionica sa 10 poljoprivrednih proizvođača sa teoretskm i praktičnom nastavom o pojoprivrednoj proizvodnji i plasmanu začinskog i ljekovitog bilja,

– Uspješno je realizovana studijska posjeta devet uspješnih poljoprivrednih gazdinstvima u regionu, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Rezultati postignuti ovim projektom su:

10 poljoprivrednih proizvođača je dobilo certificate o uspješno završenoj obuci, za proizvodnju i plasman začinskog i ljekovitog bilja.   -Urađeno i distribuirano  1000 letaka i flajera i 100 priručnika o proizvodnji i plasmanu začinskog i ljekovitog bilja.

–Organizovali smo tri tv i radio emisije na kanalima RTV NK. Izdato je 25 saopštenja u sredstvima javnog informisanja, organizovane dvije tribine i dvije pres konferecije.

“Realizacijom ovog projekta omogućili smo   uključivanje  većeg broja poljoprivrednih  proizvođača sa teritorije Opštine Nikšiću u šeme kvaliteta i organsku proizvodnju ljekovitog i začinskog bilja I dali svoj skromni doprinos Strategiji razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore za period 2015 -2020 kroz  uključivanje  većeg broja crnogorskih proizvođača u šeme kvaliteta i organsku proizvodnju ljekovitog i začinskog bilja”, kazali su iz NVO Agro Kličevo.