Projektom, koji sprovodi NVO Biznis centar iz Nikšića u partnerstvu sa Opštinom Danilovgrad, predviđena je podrška za sedam malih biznisa u povećanju njihove konkurentnosti i promocija najboljih praksi kvaliteta, sigurnosti i povjerenja u proizvodnju malih biznisa kroz implementaciju relevantnih ISO standarda.

U okviru projekta “Implementacija upravljajanja životnom sredinom i sistemom kvaliteta”, koji podržava Kraljevina Norveška preko projekta “Norveška za vas – Crna Gora”, u Danilovgradu je održana prva obuka za interne auditore za ISO standard Sistema menadžmenta kvalietom ISO 9001:2015 i Sistema menadžmenta zaštitom životne sredine ISO 14001:2015. Ovim projektom, koji sprovodi NVO Biznis centar iz Nikšića u partnerstvu sa Opštinom Danilovgrad, predviđena je podrška za sedam malih biznisa u povećanju njihove konkurentnosti i promocija najboljih praksi kvaliteta, sigurnosti i povjerenja u proizvodnju malih biznisa kroz implementaciju relevantnih ISO standarda.

“Naša organizacija će ovim projektom pružiti podršku za sedam kompanija u vlasništvu mladih, koje će implementirati i usvojiti prakse u skladu sa ISO standardom 9001:2015 i ISO 14001:2015. Tako će steći međunarodno priznatu usklađenost koja će doprinijeti povjerenju u usluge i robu malih preduzeća”, rekao je Darko Žugić, koordinator projekta i izvršni direktor NVO “Biznis centra”.

Krajnji korisnici projekta su sedam malih i srednjih preduzeća iz Danilovgrada, Nikšića, Bijelog Polja i Mojkovca, među kojima su i mladi preduzetnici mlađi od 35 godina koji posluju uglavnom u nerazvijenim opštinama.

“Opština Danilovgrad dala je svoj doprinos u dijelu odabira i podržala projektnu ideju u rješavanju socio-ekonomskih problema i promovisanju malih preduzeća u nerazvijenim opštinama kroz implementaciju ISO standarda. Promocija će biti realizovana kroz posebne sastanke sa korisnicima, a opštinski tim će im pružiti podršku da ispune ciljeve projekta”, rekao je menadžer projekata u Opštini Danilovgrad Darko Mrvaljević.

Projekat će pomoći malim preduzećima da ostvare koristi od implementacije ISO standarda tako što će identifikovati svoje trenutne procese, analizirati rizik, kao i identifikovati sve mogućnosti za poboljšanje poslovanja, uz praćenje preporuka ovih ISO standarda koje su dali konsultanti i stručnjaci za njihovu implementaciju kako bi se razvila svijest poslovanja u skladu sa ciljevima zaštite životne sredine kako bi se ojačala društvena odgovornost svih preduzeća podržanih ovim projektom.

“Podrška Kraljevine Norveške preko projekta “Norveška za vas – Crna Gora” usmjerena je na male biznise, koji će kroz transformaciju doprinijeti razvoju i rastu privrede u Crnoj Gori”, rekao je menadžer projekta “Norveška za vas – Crna Gora” Armen Čekić.

Projekat “Implementacija upravljajanja životnom sredinom i sistemom kvaliteta” finansira Kraljevina Norveška preko projekta “Norveška za vas – Crna Gora” sa oko 35.000 evra.