Joga je nauka o tijelu, umu i duhu. Fizički dio joge sastoji se iz Asana – vježbi i položaja koji razvijaju tijelo i Pranajama – vježbi disanja. Mentalni razvoj u jogi postiže se kroz vježbe disanja, vježbe koncentracije i meditaciju. Više detalja kazala nam je Tamara Miljanić, instruktorka joge. Kako joga utiče na zdravlje, kako izabrati pravi tip joge, samo su neka od pitanja na koja nam odgovore donosi Jelena Tepavčević iz D models novinarskog tima.

Koliko je joga korisna za djecu i da li imate instruktora i grupu za najmljađe?

Joga za djecu je potpuno druga priča od joge za odrasle. Dječija pažnja traje mnogo kraće pa tokom cijelog časa moraju se animirati. Ja lično obožavam da radim sa djecom jer sve ide kroz priču, veoma je kreativno i dinamično. Čas počinje sa poučnim zarzgovorom, npr: zašto dišemo? Ko stvara kiseonik? Zašto nam je potrebna hrana? Zašto je bitno da kičma bude prava? Zašto je bitno da budemo zdravi i slično. Jako je bitno da su djeca uključena i da se čuje njihov odgovor. Zatim prelazimo na konkretne tjelesne vježbice koje se smjenjuju imitirajući recimo životinje iz džungle ili nebeska tijela. Ovo je njima najzanimljiviji dio. I čas se završava mini koncentracijom koja je njima prikazana više kao izazov nakon čega ih obavezno podsjetim da ljubav uvijek treba da bude u njihovim srcima. Pokušala sam da oformim grupu za najmlađe kako bi vježbali dva puta sedmično, ali na žalost odziv je bio jako slab. Žao mi je zbog toga jer mnogo vremena provodim sa djecom radeći u školi i vidno je koliko savremen način života negativno utiče na njihov položaj tijela, pogotovo vratni dio kičme. O mentalnom neću ni da govorim.

Kako i koliko se joga razlikuje od istezanja i drugih metoda vježbanja?

Rečenica koju ja stalno ponavljam jeste da joga nije sport. Bilo bi zaista suludo svesti jogu samo na istezanje ili tjelesne vježbe. Ona je mnogo više od toga. Čak i kada vam se određeni položaj (asana) učini fizički jednostavnim, unutra se dešava najveća drama. Ja sam presrećna kada mi vrijeme i volja mojih polaznika pokažu koliko su napredovali i fizički i psihički. Najveća pohvala za mene kao učitelja yoge jeste to da se polaznik pohvali kako se oslobodio bola u tijelu, na koji je bio navikao. Pored toga što nam pomaže da budemo fleksibilniji, yoga nas uči kako da se nosimo sa raznim životnim situacijama, budemo koncentrisani, upravljamo svojim mislima i, što je najbitnije, jačamo volju.

Koje su prednosti joge?

Kada pričam o benefitima joge prosto ne mogu da se zaustavim na par rečenica, pa sam jedan dio prednosti već napisala. Dakle jača tijelo, čini ga fleksibilnijim i zdravijim. Moj učitelj voli da kaže da čovjek nije star u odnosu na to koliko ima godina, već se starost ogleda u tome u kakvom ti je stanju kičma. Kod mene su dolazile veoma mlade osobe koje su imale kičmu osadesetogodišnjaka. Ipak, nije ključno samo da vježbamo tijelo. Ako ne vježbamo i um uporedo, ništa nismo postigli. Na časovima joge mi učimo, a joga se dešava izvan sale, u svakodnevnom životu. Uči nas da vodimo račina o položaju tijela dok radimo neke svakodnevne, rutinske radnje. Da pokušam da skratim: joga nas vraća balansu, našoj prirodnoj ravnoteži. Veoma često pojedinci nisu svjesni svog pravog problema dok ne počnu sa časovima joge i istinski se posvete učenju sebe. A nemaju svi petlju da se suoče sami sa sobom.

Kako izabrati pravi tip yoge za sebe?

Jako je bitno probati različite varijante yoge. Sve one vode istom, ali se metode razlikuju. U Nikšiću, odakle ja dolazim, nemate puno izbora. Pretežno se radi Hatha yoga, koja je ujedno i najkompleksnija. Ona obuhvata gotovo sve: od asana (tjelesnih vježbi) preko pranayama (vježbe disanja), koncentraciju, meditaciju, metode čišćenja tijela, ispravno razmišljanje pa i ispravno hranjenje. Što se mojih časova joge tiče, baza je Hatha yoga koja zahtijeva izdržljivost u položajima i dublju mediaciju, a kada osjetim da grupa ima aktivniju energiju, obavezno radimo Hatha vinyasa yogu koja je dinamičnija i zahtijeva nježan ulazak iz položaja u položaj. Jednom mjesečno radimo Hatha yin yogu, tzv jogu emotivne mjesečeve energije. I ono što ja lično najviše volim, to je ashtanga yoga koju radimo dva puta: sredinom mjeseca i poslednjeg časa u mjesecu. Ona je mnogo dinamičnija i ja je lično obožavam. Na ovaj način moji polaznici su upućeni u različite vidove joge i svako ima svog favorita.

Kako ste se opredijelili baš za jogu, a ne za neki drugi vid rekreacije?

Da budem iskrena, nikada nisam bila pretjerano sportski tip. Imala sam povijenu kičmu, nepravilan stav, a onda sam dobila astmu i morala da se mučim sa raznoraznim pumpicama. Tada mi je plumolog rekao da bi bilo dobro da počnem sa jogom zbog vježbi disanja. Istina, uvijek me je više zanimalo moje unutrašnje i duhovno nego spoljašnje, tako da sam se odlučila da probam. To je bilo to. Sada imam život prije i nakon joge. Ona me naučila da vodim računa o sebi, o svom tijelu i umu uporedo. Tek kada sam počela sa jogom shvatila sam koliko nepravilno dišem. Samo ću vam reći da pumpice godinama ne koristim.

Da li je bilo potrebni mnogo rada na sebi i odricanja da bi postali instruktorka joge?

Rada na sebi da, ali odricanja ne. Kada radite i učite ono što vas zaista zanima, onda je svaki trenutak posvećen tome pravo uživanje. Nakon godina što samostalnog rada što rada sa drugim instruktorima konačno sam pronašla yoga školu po mom ukusu. Kashish škola iz Indije i predivan tim učitelja bili su moji vodiči puna 3 mjeseca svakodnevno. Veoma rado bih ponovo prošla to iskustvo.

Da li joga pomaže pri gubitku tjelesne težine?

Kao što sam već rekla, joga vas vraća vašoj prirodnoj ravnoteži. Ako ste se ugoili zato što ste možda tužni ili nervozni ili jednostvno imate loše navike, joga će vam samo pomoći da toga budete svjesni i redukujete. Polaznici koji krenu na ogu sa jednim jedinim ciljem: da smršaju, veoma često pronađu drugu zanimaciju i otkriju neke svoje osobine ili sklonosti za koje nijesu znali.

Da li se joga preporučuje osobama koje nijesu fizičku aktivne?

Joga je za svakoga: za one koji nijesu kao i za one koji jesu fizički aktivni; za žene jednako kao i za muškarce; za gojazne jednako kao i za mršave…

Vrhunskim sportistima nema potrebe da pričate o benefitima joge jer su oni već upoznati sa tim i veoma su česti na časovima. Ipak, najlošiji su se pokazali, uz dužno poštovanje svakoga, ljudi koji vježbaju samo u teretani. Njihovi mišići su toliko skrašeni da su im pokreti veoma ograničeni. Predlažem kombinaciju. To bi bio idealno.

Koliko puta nedjeljno je preporučljivo vježbati jogu?

Iskreno, svakog dana. Joga je način života jednostavno. To nije trening i kao kada prođe to sat vremena vi ste završili i slobodni ste. Kao što rekoh prije, na časovima joge samo se uči, daju se instrukcije, a trebalo bi je praktikovati uvijek. Da smo svjesni sebe i trenutka, svog tijela u tom trenutku i svojih misli. A sve to kroz prirodan dah. Dah je najvažniji u yoga svijetu.

U mom studiju ponedeljak, srijeda i petak su rezervisani za časove joge, a vrata su otvorena za svakoga.

Za kraj, da li biste preporučili mladima da se bave jogom i zašto?

Apsolutno. Prvenstveno zbog položaja kičme. Konstantno gledanje u telefone i računare ima užasno negativne efekte za našu kičmu, a sa njom i na sve ostalo.