Dvorane za vježbanje i fitnes centri za rekreativce predstavljaju oazu za opuštanje, izduvni ventil od posla i svakodnevnih aktivnosti i vrijeme posvećeno samome sebi. Milivoje Đurđić, Nikšićanin, fitnes instruktor, godinama unazad svoju energiju usmjerava ka građanima Nikšića, i tako šalje dobru poruku svim mladim ljudima da vode računa o sebi, svom izgledu i zdravlju.

Da li je izazov biti fitnes instruktor i zašto ste se odlučili za ovo zanimanje?

Svako zanimanje ukoliko se shvati na pravi način je izazovno jer je prirodan poriv čovjeka da raste i razvija se. U poslu fitnes instruktora to je posebno naglašeno, jer svakoga dana nastojimo da budemo bolji, prijemčiviji ljudima i da bolje promovišemo zdrave stilove života. Za ovaj posao sam se odlučio jer sam profesor fizičke kulture, a fitnes je danas najčešće korišćeni oblik provođnja slobodnog vremena i mislim da je taj spoj idealan.

Mnogi Vaši polaznici iznose mišljenje da kad jednom dođu na trening, organizam ,,vapi” za novim, što skorijim?

Takav osjećaj je nešto što mi treneri izgrađujemo kod vježbača. Naš posao nije samo zadati vježbu, već i motivisati čovjeka da svakodnevno vježbanje bude način života ili bolje reći kultura življenja. Naša misija je razvijemo svijest o važnosti treninga i fizičke aktivnosti.

Prvi put sam u teretani, zanima me šta je fitness i šta da odaberem za sebe?

Svaki pojedinac je priča za sebe i svako ima različite potrebe i ciljeve. Za početak sa vježbačima treba komunicirati i otkriti šta su ti ciljevi i potrebe. Na osnovu toga, vrši se odabir odgovarajuće aktivnosti, od rada u teretrani, grupnih treninga, do individualnih treninga. Dakle, odluku determiniše iskustvo vježbača, preferencije i ciljevi.

Nakon koliko vježbanja se vide rezultati?

Rezultati su u svemu varijabilna stvar i zavise od predanosti, kvaliteta treninga, hidratacije, pravilne ishrane, odmora, kvaliteta sna. Kada se vodi računa o svim tim faktorima, uspjeh je mnogo brži od očekivanog. Kada se ne vodi računa, trening sam po sebi nije dovoljan za brze, pozitivne promjene.

Šta treba jesti prije a šta poslije treninga?

Obrok prije treninga je gotovo jednako važan kao i onaj poslije. Na žalost većina vežbača, a pogotovo početnika, zanemaruje važnost i jednog i drugog obroka. Veoma je bitno da u obrocima prije i poslije treninga unesete odgovarajuće hranljive materije i da iste konzumirate u odgovarajuće vrijeme. Makronutrijenti snabdijevaju tijelo kalorijama i energijom, a nalaze se u najrazličitijim prehrambenim namirnicama i proizvodima, ali su u svakoj prisutni u drugačijoj mjeri. Makronutrijenti su: proteini, ugljeni hidrati i masti. Iako su sva tri makronutrijenta važni izvori energije, svaki od njih odraziće se drugačije na rezultate treninga, te je važno da svako prema svojim očekivanjima i željama od fizičkih aktivnosti pronađe idealan balans između njih u ovom “pripremnom” obroku. Kombinacija proteina (proteinskog šejka) sa ugljenim hidratima koji se brzo apsorbuju su preporučeni obrok koji je potrebno unijeti najkasnije 30 minuta nakon vežbanja. Nakon 1-2h pojedite pravilno izbalansiran obrok po pravilima svog zdravog režima ishrane.

Saradnja sa poznatim sportistima?

Saradnja sa poznatim sportistima zauzima posebno mjesto u mom srcu. Volim kada odaberu da baš ja budem dio njihovog razvojnog puta. Kroz rad sa njima, praćenje njihovog rada i uspjeha u klupskim i nacionalnim selekcijama osjećam posebnu ispunjenost i imam osjećaj kao da sam ja protagonista na tim terenima. Moram istaći da sam ovoga ljeta imao čast da radim sa velikim brojem kako mladih tako i iskusnih CG sportista.

Koliko je važna ishrana za vas u stvaranju režima rada kod klijenta?

Ishrana je nešto što laici ne percipiraju esencijalnim faktorom, ali u suštini mnogo je važna u cjelokupnoj priči. Ukoliko je na nivou, ima moć da oplodi čitav proces, a ukoliko nije, da ga uništi.

Da li preporučujete dijetetske suplemente kako biste poboljšali performanse svojih klijenata? Koji?

Naravno, suplementacija je danas sastavni dio kako života rekreativaca tako i profesionalnih sportista. Svima bih preporučio vitamine i minirale, omega 3 masne kisjeline, a tu su i neke ne tako često esploatisane materije poput ašvagande ili acetil-cisteina. Sportisti su u potrebi da izgrađuju kvalitetan mišić, pa su neizostavni protein (whey, hydrowhey ili isolate), dok se za oporavak koriste glutamin ili bcaa.

O Vašim uzorima, počecima, podršci, drugim hobijima ….

Od malena sam volio sport i do polaska na fakultet bavio sam se košarkom. Vježbanje u teretani me je oduvijek privlačilo i zbog toga sam počeo da se bavim ovim poslom. U slobodnom vremenu volim da odigram basket sa prijateljima.

Šta biste poručili mladim ljudima u Nikšiću?

Preporuka je da budemo pažljivi prema sebi i svom zdravlju, da se bavimo fizičkom aktivnošću jer je ona lijek za sve! U sportskom domenu da se i iz uloge trenera i takmičara takmičimo samo sa sobom samim i da se trudimo da iz dana u dan rušimo vlastite granice.