Miodrag Radulović

Fudbalska reprezentacija Crne Gore u 2021. godinu ulazi sa novim selektorom – Miodrag Radulović predvodiće najbolji državni tim u kvalifikacijama za Mundijal nakon što Faruku Hadžibegiću nije ponuđen nastavak saradnje po isteku ugovora.

Možda iznenađenje, budući da je prethodni kormilar ispunio cilj – ,,hrabri sokoli“ su takmičenje u Ligi nacija završili na prvom mjestu u grupi i automatski ostvarili plasman u viši rang – B diviziju.
Promjena, međutim, nije neočekivana ako se malo dublje sagledaju stvari – ,,sokoli“ nijesu pokazali obećavajuću igru, čak ni neki pretjerani iskorak u tom smislu, a samo spletom okolnosti, uz faktor sreće, bili su ispred glavnog konkurenta Luksemburga.
Prvi čovjek Fudbalskog saveza Crne Gore Dejan Savićević je u novogodišnjem razgovoru za Arenu objasnio odluku o promjeni selektora.
– Neko je očekivao, a neko nije. Ljudi koji su sa strane gledali vjerovatno nijesu očekivali da ćemo donijeti ovakvu odluku nakon posljednjih rezultata. Odlučili smo se iz tog razloga što smo za ovih godinu i po očekivali da ćemo vidjeti nešto više. Nijesam htio javno da govorim prije početka Lige nacija, ali sam vjerovao da ćemo biti prvi, da smo bolji od ostalih i pored svih nedaća koje smo imali. Ne toliko dominantno, ali na kraju smo završili ispred konkurenata. Neko kaže da je dobro, neko kaže da je bolje da smo ostali drugi, da smo i dalje u C Ligi nacija. Možda u nekoj budućnosti to jeste tako, ali što da nijesmo bili prvi? Što bi rekla fudbalska javnost, čitava sportska javnost, što bi mediji pisali? Uvijek kada se uđe u neko takmičenje mora da se stremi ka tome da pobijediš i da daš svoj maksimum. Mislim da je to vjerovatno svima jasno. Odlučili smo se za promjenu. Vjerujem da smo donijeli ispravnu odluku – rekao je Savićević.
Na dan kada je Crna Gora dobila novog stratega na čelu A tima, Hadžibegić je izjavio da je za odluku Saveza saznao iz medija.
Poručio je da očekuje Vaš poziv…
– Radulović je izabran u ponedjeljak, a sa Farukom sam se čuo dan poslije. Vjerujte, razgovori takve vrste nijesu prijatni. Svako ima svoje mišljenje, a kada se donesu odluke o smjeni, mislim da je bolje da se prespava i da se hladnije glave razgovara sa jedne i druge strane. Pričali smo, objasnio sam mu razloge zašto ga nijesam zvao. Nijesmo za proteklih godinu i po imali nijednu grku riječ. Štaviše – imali smo dobru saradnju, bio je korektan, nije imao nekih zahtjeva. I Savez je prema njemu bio korektan i bilo bi mi žao da ode ljut. Želim mu svu sreću u daljoj karijeri – naglasio je Savićević.
Radulović je domaće rješenje. Dokazan, iskusan trener, sa respektabilnom karijerom, neko ko dugo radi u kontinuitetu.
Pedeset trogodišnji Podgoričanin poznaje mentalitet, igrače, ligu, ambijent. Na sjednici Izvršnog odbora dobio je jednoglasnu podršku.
– Zašto smo se odlučili za Mija Radulovića? Iz jednog razloga – u ovom momentu, kao i onda kada smo postavljali Brnovića poslije Kranjčara, mora da dođe neko ko poznaje ambijent. Sada nemate vremena da dovedete trenera, a da nijednom nije gledao reprezentaciju, da ne poznaje nijednog igrača. Ne daj Bože da dovedete stranca. Bilo je prijedloga za strance još od prije. Stranac teško može da se uklopi. Mijo je tu od marta, kada se vratio iz Irana, gledao je sve mečeve u Ligi nacija, dobro poznaje igrače, neke od njih je trenirao u omladinskoj selekciji i dok je bio u Budućnosti – kazao je Savićević.
Sama odluka da se pred kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo angažuje novi selektor jasna je poruka da predsjednik kuće fudbala ima visoka očekivanja.
Savićević ne skriva ambicije – u krajnjem vjeruje da ,,sokoli“, u grupi sa Holandijom, Norveškom, Turskom, Letonijom i Gibraltarom, mogu da se umiješaju u borbu za vrh.
Kvalifikacije kreću u martu, a naš najbolji državni tim ima povoljan raspored na startu – Letonija u gostima, pa Gibraltar i Norveška kod kuće.
– Sve zavisi od povreda, korona virusa, nekih drugih stvari. Ukoliko budemo imali sve igrače na raspolaganju možemo dobro da krenemo kvalifikacije. Ne vidim razlog zašto ne bi bilo tako. Gledali smo i tu Norvešku protiv Srbije, koja nije briljirala. Imaju Halanda, koji je stvarno dobar igrač, ali u tom susretu nije ni šutnuo na gol. Osim Holandije, koja je daleko ispred ostalih, mislim da sa ostalima možemo da igramo. To je moje viđenje ove grupe. Sa Turskom smo igrali dva puta, ovdje 2:2, tamo smo poraženi u nadoknadi. Ali treba biti realan i pogledati što je selektor u datom momentu imao na raspolaganju, jer ovo su ipak jači protivnici nego u Ligi nacija – smatra Savićević.
Dakle, možemo da budemo drugi?
– Borićemo se, zašto da ne. Samo da nas povrede zaobiđu, jer nemamo preveliki igrački kadar, a i dosta toga zavisi od toga kako će igrači ući u utakmicu.
Kvalifikacije za Katar ne mogu da se porede sa Ligom nacijom. Na putu za Mundijal, ,,crvene“ čekaju mnogo ozbiljniji protivnici.
Razmišljate li o angažovanju nekog fudbalera sa strane?
– Novi selektor Radulović nalazi se u samoizolaciji i kada sve to prođe razgovaraću sa njim. Jedno je priča preko telefona, a drugo kada razgovarate uživo. Poslije 11. januara krenućemo u dublju analizu, ima igrača koji se nude, ali to moram najprije da vidim sa selektorom. Islamovića smo uzeli nakon što sam razgovarao sa Hadžibegićem. Ne bi bilo lijepo da ja dovedem nekog igrača, a selektor ga neće. Ima jedan dečko koji je interesantan, ali neću otkrivati njegovo ime dok ne budem razgovarao sa Radulovićem. Tako je bilo i sa prethodnim selektorima, jednostavno potreban je timski rad.
U javnosti preovladava mišljenje da se o svemu Vi pitate?
– Neko na kraju mora da presječe. Da sam ubijeđen u nekog igrača da je to neko čudo, ne bih pitao nikoga. Negdje može i da se pogriješi, ali sve radimo, ponoviću, timski – zaključio je Savićević.
Izvor Pobjeda