Kako ga mnogi zovu, grad ljubavi i svjetlosti, zasigurno nema turiste koga će ovaj grad ostaviti ravnodušnm. Poznat po umjetnosti i bogatoj arhitekturi, privlači ljude iz cijelog svijeta.

 

U nastavku teksta možete pročitati neke informacije o Parizu koje će vas iznenaditi.

 

Pariški metro se smatra ne baš sigurnim, posebno u večernjim satima, kada padne mrak.

 

Populacija Pariza je 2,1 milion ljudi.

 

Upravo je Pariz najposjećeniji grad na svijetu od strane turista. Svake godine ovdje dođe oko 25 miliona ljudi.

 

Ovo je zaista drevni grad, osnovali su ga prije oko 2300 godina Rimljani i Gali.

 

Pariz je dom najstarijeg groblja kućnih ljubimaca na svijetu. Pojavio se krajem 19. veka, kada su vlasti zabranile bacanje tijela mrtvih ljubimaca na ulicu.

 

Jedan od nadimaka glavnog grada Francuske je „Grad svjetla“. Dobio ga je jer je bio jedan od prvih gradova na svijetu koji je imao uličnu rasvjetu.

 

Pariška predgrađa dom su oko 8 miliona ljudi, dok sam grad ima tek nešto više od 2 miliona.

 

Saobraćaj desnom stranom uspostavljen je širom kontinentalne Evrope, uključujući i Pariz. Ali postoji mala ulica nazvana po generalu Lemonnieru, u kojoj se saobraća lijevo.

 

Ajfelov toranj, simbol Pariza, nekada je skoro srušen na zahtjev građana, koji su tvrdili da kvari izgled grada.

 

Parižani vole pse, pa je ovim kućnim ljubimcima dozvoljeno pojavljivanje na mnogim javnim mjestima, uključujući i neke restorane.

 

Place Charles de Gaulle u Parizu, gdje se nalazi čuveni Arc de Trimfal, nema francusko osiguranje automobila. Razlog tome je prilično haotično kružno kretanje automobila po trgu, a bez ijednog semafora.

 

Pariški metro je šesti u svijetu po broju prevezenih putnika. Ovo je jedan od najstarijih metro sistema u Evropi, drugi je iza Londona, Budimpešte i Glazgova.

 

U Parizu strance iznenađuju prozirne plastične kutije za smeće. Oni ne ukrašavaju grad, ali su zamijenili standardne kante za otpatke zbog opasnosti od terorističkih napada.

 

Nedaleko od Pariza je jedini Disneyland park u Evropi.

 

“Pariski sindrom” je mentalni poremećaj uzrokovan neskladom između stvarnog grada i slike glavnog grada Francuske, stvorene u filmovima i knjigama. Najčešće se javlja među turistima iz Japana, jer tu igra ulogu i razlika između francuske i japanske kulture.

 

Virus ljudske imunodeficijencije (HIV) je prvi put otkriven i proučavan na Pasteur institutu u Parizu godine ranih 1980-ih.

 

Početkom XX veka. U Parizu je postojao “ljudski zoološki vrt”, službeno nazvan “Exposition Coloniale” – “Izložba dostignuća kolonijalizma.” U ovu baštu su se naselili Francuzi dovedeni iz svojih kolonija sa Madagaskara, Indije, Vijetnama, Sudana, Konga, Tunisa i Maroka. Baštu su posjetili milioni ljudi, dok su “živi eksponati” iz toplih krajeva patili od hladnoće i poniženja. Danas je nekadašnji vrt pravno priznat kao nacionalna sramota u Francuskoj.

 

Čuveni muzej Louvre u Parizu izgrađen je 1793. godine, a danas je zapravo najposjećeniji muzej na svijetu – godišnje prima više od pet miliona ljudi. Tu se čuva čuvena Mona Liza Leonarda da Vinčija.

 

Većina najpopularnijih restorana na svijetu nalazi se u Parizu.

 

Ovdje postoji samo jedan putokaz “STOP” u cijelom gradu.

 

Tokom posjete Parizu tokom Drugog svetskog rata, Hitler nikada nije uspio da se popne na vrh Ajfelovog tornja jer su Parižani namjerno onemogućili lift. Od tada, izraz “Hitler je osvojio Francusku, ali nije mogao osvojiti Ajfelov toranj!” je postao popularan.

 

Svakodnevno se na ulicama Pariza snima desetak filmova i serija.

 

Tokom Prvog svjetskog rata Francuzi su izgradili takozvani „lažnjak Pariz” u blizini glavnog grada, da zbuni njemačke pilote.

 

Pariz ima toliko opsežan sistem metroa da iz bilo kog dijela grada put do najbliže stanice neće biti duži od 500 metara.