Mladi Niksica

Crna Gora sa devet na hiljadu testiranih stanovnika na HIV spada u grupu zemalja sa niska stopom testiranja, a najveće prepreke su mala sredina i tradicionalni odnos prema svemu što je drugačije, kazala je dr Aleksandra Marjanović iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), prenosi RTCG.

Ona je, govoreći o Evropskoj nedjelji testiranja na HIV i Hepatitis, istakla da se ranim otkrivanjem virus lakše stavlja pod kontrolu, što pacijentu omogućava dug i kvalitetan život.
Podsjeća i da je nauka potvrdila da se sada HIV treitra kao hronična bolestm, te da inficirana osoba može da ima funkcionalno zdrav život, da bude radno i seksualno aktivna dugo vremena, da ima porodicu.
„Osobe koje kontrolišu HIV infekciju manje su infektivne po druge ljude, pa se smanjuuje broj novoinfinciranih. Osnovni cilj je kretanje s ranom terapijom. Ova nedjelja testiranja namijenjena je da se priča o prevenciji. Poenta dobrovoljnog savjetovanja sa testiranjem na HIV nije testiranje na HIV, jer se oni mogu bio kada testirati. Preventivna poruka dolazi od savjetovanja. Kad dođe u savjetovalište, klijent se sam počne otvarati i dobije informaciju da li je to stvarni ili umišljeni rizik, je li kasno ili rano”, kazala je Marjanović gostujući u Jutarnjem programu RTCG-a.
Ona je kazala i da u savjetovališta dolaze ljudi koji odlaze uglavnom negativni, ali da je ključno savjetovanje s ciljem smanjenja rizičnoh ponašanja.
„To savjetovanje je preventivna komponennta koje utiče na smanjenje rizičnog ponašanja. U Crnoj Gori se testira devet na hiljadu stanovnika. Spadamo u grupu zemalja sa malom stopom testiranja. Najvažnije prepreke za to su ta mala sredina, tradicionalni odnos prema svemu što je drugačije u društvo”, kaže Marjanović.