Apple , brend, svijet

Prema klasifikaciji Interbranda, Apple trenutno posjeduje najvrijedniji brend, odnosno ime (Apple) na svijetu, s vrijednošću od 323 milijarde dolara. U odnosu na prošlu godinu, vrijednost Appleovog brenda porasla je za 38 odsto.

Ovu brojku ne treba zamijeniti s vrijednošću kompanije prema tržišnoj kapitalizaciji, koja u ovom trenutku iznosi oko dva biliona dolara. Radi se o čistoj procjeni koliko bi ime kompanije vrijedilo da ga, recimo, želi prodati.
Drugi najvrjedniji brend na svijetu je Amazon, koji prema Interbrandu vrijedi 200 milijardi dolara, s rastom od čak 60 odsto.
Treći je Microsoft s vrijednošću od 166 milijardi dolara, a u stopu ga slijedi Google, čije ime se cijeni na 165 milijardi, s napomenom da je to za 1 odsto manje nego lani. Peti je Samsung s vrijednošću od 62 milijarde dolara.
Sljedeći iz tehnološkog sektora na listi je Intel, koji se smjestio na 12. mjesto, a slijede ga Facebook na 13. i IBM na 14. mjestu. Zanimljivo je da je Instagram, inače dio Facebooka, zauzeo 19. mjesto, ispred Honde, bankarskog diva J.P. Morgan, American Expressa i Ikee.