Nikšićanka Tamara Butorović ostvarila je prije četiri godine svoju dugogodišnju želju kada je počela da izrađuje neobični i unikatni nakit od žice.

Zanimanje koje je kod Tamare preraslo u profesiju zove se wire wrapping ili slobodno prevedeno umotavanje žice. Kako prenose Dnevne novine, ljubav prema izradi nakita probudila je interesovanje pa je uspjela da nađe način da nabavi materijal.

Ona kaže da, odluka da se bavi nesvakidašnjom radinošću nije uslijedila slučajno.
„Ne mogu reći da sam slučajno počela da se bavim izradom nakita, jer smatram da slučajnosti ne postoje. Davno sam dobila na poklon prsten od umjetničke žice. Osjetila sam želju da napravim još ljepši”, kaže Tamara.
No, iako je postojala velika želja, talentovana Nikšićanka odmah je naišla na prepreke. Materijal od kojeg se pravi neobičan nakit nije moguće kupiti u Crnoj Gori, pa je Butorović morala da odustane i prije nego je počela.
“ Tek nakon nekoliko godina odlučila sam da se poslužim onim što imam, pa sam prvo prstenje napravila od obične žice, kojoj sam skidala gumeni sloj. Drugaricama se svidjelo i podstakle su me da krenem dalje. Tada sam se potrudila i nabavila materijal i alat za prve korake”, kaže Butorović.

Za neobični nakit sve je više interesovanja. Tamara kaže da nikada nije napravila isti prsten i da je u tome ljepota stvaranja.
“Zadovoljna sam. Nakit je neobičan, skreće pažnju, a i to što je unikatan, ima svoju prednost”, kaže talentovana umjetnica.
Priznaje i da je zadovoljna i prodajom i očekuje da će biti sve bolja, jer je izrada nakita izvor prih
“Svakako da može da se zaradi. Svi oni koji su spremni i odlučni da prodaju, to mogu, a posebno ako je to što prodaju rađeno s ljubavlju. Tada je zadovoljan i prodavac i kupac. Ponekad radim po porudžbini, ali najčešće mušterije pronađu za sebe svoj komad nakita, jer imam veliki izbor raznih modela. Imam mušterije van Crne Gore, ali su mi najvjernije drage sugrađanke”, ponosno kaže Butorović.

O budućnosti njene profesije Tamara mnogo ne razmišlja. Nada se samo da ljubav prema izradi nakita neće prestati, što će za nju biti dovoljno da nikada ne odustane od ove neobične radinosti.
Rukotovorine i neobični nakit koji plijeni pažnju, svi zainteresovani mogu vidjeti na Tamarinoj FB stranici “TaBoo” – unikatni nakit, a odnedavno izložen je i u prodavnici nakita “Shock Shop” u Nikšiću