Ministarstvo prosvjete potvrdilo je pisanje CdM-a da priručnik za crnogorski jezik koji je izazvao oprečna mišljenja u javnosti nije zvanična literatura niti buvkvar koji se koristi u crnogorskim školama niti ima odobrenje Nacionalnog savjeta za obrazovanje.

„Nacionalni savjet za obrazovanje kao obaveznu literaturu je odobrio samo udžbenik i radnu svesku ‘Čigra slova i glasova’, kao i udžbenik ‘Kako to može’ koji se koriste za sticanje znanja iz Crnogorskog jezika i književnosti. Nijedan drugi udžbenik, niti bukvar nije odobren ni preporučen kao dodatna literatura od strane Nacionalnog savjeta za obrazovanje“, kažu iz Ministarstva prosvjete.

A, Ministarstvo prosvjete mi smo pitali odakle se onda priručnik stvorio u pojedinim školama, jer nam je roditelj jednog djeteta rekao da je knjiga kupljena preko škole koja ga preporučuje za upotrebu đacima. Oni kažu da nijesu dali saglasnost da “Đeci s ljubavlju” bude dio dodatne literature u obrazovno-vaspitnim ustanovama.
„Svi koji se bave izdavaštvom izdanja koja se mogu koristiti u obrazovno-vaspitnim ustanovama treba da postupe u skladu sa propisima. Od odgovornih osoba koje se nalaze na čelu obrazovno-vaspitnih ustanova očekujemo da se odgovorno ponašaju u ovakvima situacijama i da učenicima omoguće korišćenje sadržaja za koje postoji saglasnost nadležnih institucija“, poručili su oni.

Izdavač Miladin Radović kazao je za CdM da su na izradi knjige radili lingvisti, psiholozi i pedagozi, a to što se dio javnosti pobunio zbog primjera koji su navedeni za slova Ś i Ź on je naglasio da u priručniku nema ništa mimo pravopisa i rječnika.

„Crnogorska azbuka ima 32 slova, a ne 30. Neko se buni jer mu smetaju ta dva slova. Nema problema kako su obrađena ostala slova, već su problem Ś i Ź. Nema potrebe da se kupuje bukvar ako mu se ne sviđa“, istakao je Radović.