Kako pokazuju podaci Monstata, cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu su u odnosu na isti period 2023. godine, u prosjeku bile više za 5,4 odsto.

Potrošačke cijene su u aprilu u odnosu na mart u prosjeku više 0,1 odsto.

-Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama odjeća, cipele i ostala obuća, voće, povrće, vazdušni prevoz putnika, gorivo i mazivo za motorna vozila, usluge smještaja, kafa, čaj i kakao- navodi se u saopštenju.

Potrošačke cijene u periodu od januara do aprila, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku su više 4,9 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u aprilu je u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupama odjeća i obuća 3,6 odsto, prevoz 0,5 odsto, restorani i hoteli 0,4 odsto, zdravlje i rekreacija i kultura po 0,2 odsto.

Pad cijena zabilježen je u grupama ostala dobra i usluge 1,7 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 1,3 odsto, kao i hrana i bezalkoholna pića 0,4 odsto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Izvor: Dan