Postojanje ovog drevnog grada Inka bilo je poznato samo lokalnom stanovništvu. Tako je bilo sve do 1911. godine kada ga je otkrio američki arheolog Hajram Bingam.

Skriven u gustim šumama na obroncima Anda u Peruu, na nadmorskoj visni od oko 2400 metara, Maču Pikču svake godine privlači mnogobrojne turiste iz cijelog svijeta. Sama lokacija ovog veličanstvenog i misterioznog zdanja ne može a da ne izmami oduševljenje svakog ko je posjeti.
Pogled na dolinu reke Urubamba i na bujnu vegetaciju okolnih planina prošaranih uskim stazama mami vas da bar na trenutak pokušate zamisliti sebe kako koračate istim onim stazama kojima je koračao i drevni narod Inka.

Do drevnog grada možete samo kroz jedna vrata. Naime, da bi ste ušli na ovaj lokalitet postoji samo jedan ulaz. Karte se moraju kupiti unapred jer se ne prodaju na samom ulazu. Obično su uključene u turističke ture, a pošto je broj turista ograničen na dnevnom nivou, posjetu je najbolje rezervisati nedelju dana unaprijed.

Maču Pikču je savršeno podijeljen na tri oblasti. Poljoprivrednu, urbanu i vjersku, a prostire se na 260 kvadratnih kilometara. Sve izgrađeno savršeno se uklapa u prirodni ambijent u kome se nalazi. Broji oko 200 vjerskih, poljoprivrednih i urbanih građevina tog vremena.