Košarkaši Crne Gore pred posljednje kolo kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo imaju jasnu računicu – pobjeda nad Češkom vodi ih na Mundobasket, a domaćini smotre najboljih selekcija svijeta su Japan, Filipini i Indonezija.

Već sada je izvjesno da će „Morača“ biti ispunjena do posljednjeg mjesta, ulaz je besplatan, jer je ulog veliki za našu selekciju. Za Češku, meč nema rezultatski značaj, a za izabranike Boška Radovića je biti ili ne biti – pobjeda vodi na drugo Svjetsko prvenstvo u nizu.
Vladimir Todorović, pomoćni trener reprezentacije, izjavio je da se nalazimo u poziciji u kojoj smo htjeli da budemo kada su počele ove kvalifikacije, a to je da na svom terenu odlučujemo o odlasku na Svjetsko prvenstvo. Vremena nije baš dovoljno za oporavak, ali, s druge strane, sam momenat u kojem se nalazimo i značaj utakmice sigurno će da izbrišu svaki umor. Sigurno je da će naši igrači biti spremni, te se nadaju i velikoj podršci sa tribina i toj energiji koja će dodatno da pomogne našoj ekipi da izbori plasman na Mundobasket

Crna Gora je trenutno na trećem mjestu grupe K sa šest pobjeda i pet poraza, iza Litvanije i Francuske koje imaju skor 9-2. Češka je na posljednjem mjestu u grupi sa svega tri pobjede.

Todorović je istakao da posljednja utakmica koju su Česi odigrali protiv Francuske, pokazuje da svaki pad koncetracije, svaka neorganizovana odbrana bude kažnjena sa njihove strane. Njihov kvalitet je, sigurno, igra u tranziciji, gdje napadaju svaki prostor i žele da što prije dođu do otvorenih šuteva i lakih poena. Dakle, potrebna je, prije svega, organizovana igra, kako u napadu, tako i u odbrani svih 40 minuta.

Duel u Morači počinje u 19 časova.