CG uvezla 108 miliona eura nafte

Najveća naftna kompanija u Crnoj Gori – Jugopetrol u prvom kvartalu ove godine (januar, februar i mart) bilježi gubitak od 82.186 eura, a on je značajno smanjen u odnosu na uporedni period prošle godine, kada je iznosio 1,07 miliona eura, pišu Vijesti.

 

Podaci iz izvještaja o menadžmentu kompanije, objavljeni na sajtu Montenegroberze, pokazuju da u prvom kvartalu “ukupna prodaja goriva bilježi pad od devet odsto u odnosu na isti period prošle godine”.
“Najveći uticaj na naše prodajne performanse u martu 2020. imala je pandemija izazvana koronavirusom. Za mjesec smo izgubili 19 odsto ukupne prodaje u odnosu na mart 2019. Eko dizel je i dalje pozicioniran kao vodeći proizvod, koji čini 73 odsto ukupne prodaje”, navodi se u tromjesečnom izvještaju.
Avio prodaju je najviše pogodila pandemija koronavirusa, zbog čega su u martu ove godine prodali 41 odsto manje nego prošle godine.
“Prodaja komercijalnim i industrijskim kupcima (C&I) u prvom kvartalu 2020. je porasla za tri odsto u odnosu na isti period prošle godine. Prodaja privatnim benzinskim stanicama se smanjila za tri odsto u odnosu na isti period lani. Dio pada prodaje se odnosi na mjere preduzete protiv kovida-19, koje su imale za rezultat smanjenje potrošnje na tržištu”, dodaje se u izvještaju.

Jugopetrol ima više od 15 miliona eura neraspoređene dobiti iz prethodnih godina.
U toku je rekonstrukcija četiri benzinske stanice, kao i izgradnja nove u Beranama. U narednom periodu u Jugopetrolu očekuju početak rekonstrukcije za još osam objekata i izgradnju nove benzinske stanice u Podgorici…
BUDVANSKA U MINUSU DVA MILIONA
Državna hotelska grupa Budvanska rivijera izgubila je dva miliona eura od početka januara do kraja marta, a gubitak je povećan za oko 60 odsto u odnosu na uporedni period lani.
Do toga je došlo usljed drastičnog smanjenja poslovnih prihoda koji su u odnosu na prvi kvartal 2019. smanjeni sa oko 1,26 miliona eura na 583,3 hiljade eura. Rashodi su neznatno smanjeni sa oko 2,65 miliona na oko 2,57 miliona eura. Ukupni troškovi zarada zaposlenih su porasli sa 1,21 milion na 1,44 miliona. Prema podacima iz bilansa stanja, neraspoređena dobit budvanskog preduzeća iz prethodnih godina iznosi nešto više od četiri miliona.

loading…