Filip Lazović

Nakon mjera uvedenih zbog koronavirusa i na pragu ljetnje sezone Crna Gora nema luksuz da na jedan dan zatvara cijelu ekonomiju, kazao je savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog Unije poslodavaca Filip Lazović.

On je podsjetio da je UPCG stav o neradnoj nedjelji navela u inicijativi koja je i dalje pred Ustavnim sudom, a u vrijeme pandemije još jednom su ponovili apel za ukidanje neradne nedjelje.
Ministarka ekonomije Dragica Sekulić nedavno je kazala da će se mijenjati zakon, ukoliko se ukidanje neradne nedjelje pokaže opravdanim.
“I prije korona virusa mi smo ukazivali na to da nemamo luksuz da na jedan dan zatvaramo cijelu ekonomiju, a pogodovo sada taj luksuz je još manji, manji je prostor da uživamo u takvom luksuzu”, naveo je Lazović.
Posebno je akcentovana turistička sezona.
“Uočili smo da bi aktuelizovanje tog pitanja i brže rješavanje možda dalo doprinos uspostavljanju boljeg biznis ambijenta u okolnostima koje imamo”, naveo je Lazović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.
On podsjeća da je slobodan dan zaposlenih u trgovini već definisan Zakonom o radu.
“Tim pitanjem treba da se bavi Inspekcija rada, pravo na slobodan dan je nesporno”, naveo je Lazović.
Kaže i da trgovine u Crnoj Gori nijesu samo pet – šest velikih lanaca.
“Veliki broj je malih prodavnica, butika, dućana, kojim bi veoma bilo značajno da rade svakog dana, posebno tokom sezone”, naveo je Lazović.
On je u Jutarnjem programu TVCG predstavio istraživanje, koje je Unija poslodavaca Crne Gore sprovela među crnogorskim privrednicima kako bi ocijenila uticaj pandemije COVID-19 na poslovanje u Crnoj Gori.
Oko 90 odsto poslodavaca kazalo je da u vrijeme pandemije nije otpuštalo radnike, a njih oko 80 odsto ne planira da u narednom periodu to učini.
Istraživanje je pokazalo i da je trećini poslodavaca potrebno između jedan i tri mjeseca da obnove svoje poslovanje, a u sektoru ugostiteljstva rekli su da im je potrebno manje od sedam dana.