Ulaz u svih pet nacionalnih parkova u Crnoj Gori će sjutra, povodom Evropskog dana parkova, biti besplatan, saopšteno je iz preduzeća Nacionalni parkovi (NPCG).

Direktor NPCG Elvir Klica, kazao je da je lijepo vrijeme i besplatan ulaz u svih pet nacionalnih parkova, povodom praznika, privukao veliki broj građana.

“Mnogi su iskoristili Dan nezavisnosti 21. maj, kao i Međunarodni dan biodiverziteta 22. maj, da provedu u prirodi. Sa ublažavanjem širenja pandemije, kako kod nas, tako i u regionu, mi u nacionalnim parkovima očekujemo, pored domaćih posjetilaca, uskoro i posjetu regionalnih”, rekao je Klica.

Svake godine Federacija nacionalnih parkova Evrope (EUROPARC) sa sjedištem u Njemačkoj organizuje brojne promotivne, ekološke i edukativne aktivnosti.

“Ove godine Evropski dan parkova obilježava se online i pod sloganima ‘ParkoviZaZdravlje i Zdravi Parkovi, Zdravi Ljudi”, navodi se u saopštenju.

Edukatori NPCG će, kako je objašnjeno, putem online poruka podsjetiti javnost o vrijednostima parkova Crne Gore, i ukazati na značaj njihove zaštite i očuvanja za postojeće i buduće generacije.

“U fokusu interesovanja institucija i organizacija koje se bave zaštitom prirode, upravo je odnos prirode i zdravlja”, dodaje se u saopštenju.

Evropski dan parkova proglasila je EUROPARC sa ciljem skretanja pažnje javnosti na značaj zelenih područja.

Taj datum je odabran kao sjećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova, odnosno devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine.

Iz NPCG su podsjetili da su posjetioci nacionalnih parkova Crne Gore u obavezi da se pridržavaju svih privremenih mjera i preporuka Ministarstva zdravlja.

loading…