škola

Polumaturanti koji u prvom upisnom roku nijesu upisali željenu srednju školu imaće još jednu šansu da to urade, od 18. avgusta do 20. avgusta u popodne.

”Prijava na konkurs podnosi se elektronski na adresu www.upisi.edu.me. Učenik koji prvi put koristi aplikaciju za upis potrebno je da se prethodno registruje”, navodi se u tekstu naknadnog konkursa.
Na konkurs za upis u prvi razred srednje škole prijavljuju se kandidati koji su završili osnovnu školu i koji u vrijeme podnošenja prijave nijesu stariji od 17 godina.
Nakon objavljivanja rang liste, učenici podnose školi originalna svjedočanstva posljednja tri razreda osnovne škole i diplome o rezultatima s državnih i međunarodnih takmičenja, odnosno dodijeljenom priznanju u rokovima koje odredi škola.
Upis učenika u prvi razred određuje se na osnovu Pravilnika o vrednovanju kriterijuma za upis učenika i Rješenja o utvrđivanju minimalnog broja bodova potrebnih za upis u gimnaziju i četvorogodišnju stručnu školu.
Prilikom bodovanja za upis, pripadnici romske i egipćanske populacije ostvaruju dodatne bodove po principu afirmativne akcije.