Predstavnik Književne zajednice “Vladimir Mijušković”, Miloš Kecojević danas se u Skupštini Opštine Nikšić sastao sa v.d. sekretara Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Dejanom Ivanovićem.

“U jednom srdačnom ambijentu smo imali konstruktivan razgovor po pitanju kulturnih dešavanja koje slijede u narednom periodu. Ivanović je imajući u vidu značaj zajdenice prihvatio sve predloge (vezane za kulturu, izdavaštvo) i obećao tješnju saradnju i pomoć u realizaciji projekata i pronalaženju adekvatnog prostora za smještaj iste”, kazao je Kecojević.
Književnu zajednicu “Vladimir Mijušković” iz Nikšića daleke 1968. godine osnovala je grupa mladih nikšićkih literata, a nosi ime uglednog profesora nikšićke Gimnazije, Vadimira Mijuškovića (1909-1963), pisca romana “Zaloga’’ i dramskih djela koja su igrana u jugoslovenskim pozorištima.
Zajednica je obilježila 53 godine plodnog književnog rada njenih članova, izdavačke djelatnosti i organizovanja brojnih književnih manifestacija te tako predstavlja nezaobilazan segment kulturne scene i crnogorske književnosti.
Među osnivačima su: Dragan Radulović, Vukman Otašević, Janko Brajković, Miroslav Jovanović Timotijev, Radislav Gardašević, Dušan Govedarica, Milan Dugo Krivokapić, Drago Mijović Godijelj…
“Književna zajednica “Vladimir Mijušković’’ je prvu knjigu objavila već 1969, godinu nakon osnivanja. To je bio almanah “Kaktusi”, zajednička zbirka članova Zajednice. Od tada je objavljeno preko 600 naslova, različitih žanrova, crnogorskih i jugoslovenskih autora. Tu su prevodi i izdanja italijanskih, rumunskih i jermenskih pjesnika i pisaca, ali i prve knjige mladih stvaralaca koji su se afirmisali, upravo u Književnoj zajednici”, naveli su iz Književne zejednice.
Zajednica je, sa SO Nikšić, bila suorganizator znamenitih “Nikšićkih književnih susreta”, koje su pohodili najznačajniji pisci bivše Jugoslavije: Meša Selimović, Mihailo Lalić, Desanka Maksimović, Miodrag Bulatović, Miroslav Antić, Duško Trifunović i drugi. Tokom višedecenijskog postojanja organizovala je brojne manifestacije. “S pjesnikom u ponoć”, “Dani zaloge”, “Auto(r) na korzu”, zatim sajam knjiga na Trgu slobode u Nikšiću, “Knjigom protiv interneta”, samo su neke koje su ostale u sjećanju Nikšićana i ljubitelja pisane riječi.…
“Književna zajednica “Vladimir Mijušković” ustanovila je i dodjeljuje dvije prestižne književne nagrade. Nagrada “Zaloga”, ustanovljena je 1986. godine i dodjeljuje se za umjetničko viđenje zavičaja u poeziji,prozi ili drugim umjetničkim izrazima, a takođe i za publicistiku. Prvi dobitnik “Zaloge” bio je Vito Nikolić, koji je preminuo 1994. godine, a Književna zajednica u znak sjećanja i poštovanja prema ovom velikom crnogorskom pjesniku i svom članu od 1996. godine dodjeljuje Nagradu “Vito Nikolić’’, za knjigu lirike, crnogorskih autora”, dodaju oni.
Danas Književna zajednica broji oko trideset članova starije, srednje i mlađe generacije. Tu su: Dušan Govedarica, Spasoje Bajović, Miroslav Jovanović Timotijev, Ljubomir Mudreša, Marinko Pavićević, Dobrilo Pavić, Jovan Drašković, Ana Pejović, Miloš Kecojević, Goran Popović, Marijana Blečić, Milka Nikolić, Mladen Babović, Miroslav Zečević i drugi stvaraoci različitih umjetničkih interesovanja i senzibiliteta, a ima ih iz Nikšića, Podgorice, Plužina, Danilovgrada, Bara, Kotora…