Žitelji Ulice Pavla Kovačevića u naselju Humci, kilometar i po od centra Nikšića, već dvanaest godina čekaju da im lokalne vlasti ispune obećanje dato uoči izbora, odnosno da asfaltiraju ulicu kroz naselje kojom svakodnevno prođe stotinak automobila i kamiona i veliki broj đaka ne samo iz tog naselja, već i iz dijela Oštrovaca i bistričkog naselja, saopšteno je za Dan.

Osim što se skvase na putu do škole i natrag, mališanima prijeti i zaraza, jer gaze kroz fekalije koja se od Željezare slivaju pred njihove domove. Žitelji te i okolnih ulica koje su još uvijek makadamske podižu i brane, prave nasipe, braneći se tako od vode koja im se sliva na kućne pragove.
Jedan od starijih stanovnika naselja je Boško Višnjić koji kaže da je do prije pet – šest godina ulica, iako izlokana, makar dijelom bila asfaltirana.
,,Sada je stanje, najblaže rečeno, katastrofalno. Ni mnogo mlađi stanovnici od mene ne mogu proći ulicom kad pada kiša ili snijeg. Tada supruga i ja ne izlazimo iz kuće ni za hljeb, već nam vlasnik jedne privatne radnje u naselju donosi namirice kući. Čini mi se da se svake godine, pred neke praznike ili pred izbore, pomene ova ulica. Čak sam krajem prošle godine čuo predsjednika opštine Veselina Grbovića, kada je govorio o realizovanim aktivnostima, kako je rekao da je Ulica Pavla Kovačevića rekonstruisana. Svi stanovnici ovog dijela nikšićke opštine ostali su zatečeni tom konstatacijom, jer smo stekli utisak da govori o nekom drugom gradu, a ne o Nikšiću“, kazao je Višnjić.
Višnjić ističe da je šljunak dovezen i da su nasute rupe, koje su poravnate valjkom.
,,Kako je posao odrađen, najbolje se vidi po tome što je s prvim kišama ulica opet izlokana“, dodaje Višnjić, pozivajući nadležne ,,da dođu i konačno saniraju ulicu, i da ne pričaju prazne priče da su taj posao već završili”.
Dragoljub Vujičić ističe da su žitelji naselja prinuđeni da se sami snalaze i spasavaju od „rijeke fekalija”.
,,Lično sam pravio nasip uz dvorišnu ogradu da bih se zaštitio od vode koja dotiče od Željezare. Za više od tri decenije, otkako živim ovdje, gotovo se ništa nije promijenilo. Da nijesmo sopstvena sredstva ulagali, ne bismo imali ni krov nad glavom. Obnavljali smo, rekonstruisali i dograđivali, da bi upristojili uslove za život“, istakao je Vujičić.
Darinka Nikolić kaže da su postojala brojna, uglavnom predizborna, obećanja nadležnih da će se situacija na polju infrastrukture u tom naselju popraviti.
,,U naselju živim 55 godina i mogu sa sigurnošću reći da je stanje svakim danom sve gore. Svaka priča je suvišna. Samo slijepi ne vide da preko ambisa dolazimo do kućnih pragova. Sve fekalije od Željezare slivaju nam se na kućne pragove. Često su nam kuće, šupe i ostave poplaveljene… Nedavno sam prokopavala kanal kako bih se zaštitila od potopa, jer mi je ostava po-plavljena dok sam bila na selu“, priča Nikolićeva.
Filip Višnjić je kazao da na planu sanacije infrastrukturnih problema ništa nije preduzeto u poslednjih dvanaest godina otkako on živi u Humcima.
,,Prije dvanaest godina, kada je za predsjednika opštine imenovan Nebojša Radojičić, u prisustvu premijera Mila Đukanovića, obećano da će rekonstruisati ovu ulicu, ali se to nije dogodilo. Istini za volju, ulica je bila asfaltirana, ali nakon što su uradili atmosfersku i fekalnu kanalizaciju ostavili su posao nezavršen. Rijeka vode i fekalija sliva nam se na kućne pragove. Situacija je kulminirala, jer ovih dana bez gumenih čizama se ne može proći ulicom. Nerijetko se događa da po najvećem nevremenu noću moram izaći iz kuće da bih podigao poklopac na šahti, kako bi voda oticala, jer bi mi kuću poplavila. Uz to, djeci, starima i nemoćnima redovno pomažem da ustanu iz vode kad se spotaknu prolazeći ulicom. Nadležni ne haju za sve ovo to, niti brinu za nas. Savjest im nije proradila ni kad su u pitanju invalidna lica kojih u ovom naselju ima dosta i nemoćni su da se kreću bez invalidskih kolica. Zbog toga su primorani da idu obilaznim putem, što im dodatno otežava život, kazao je Višnjić.
On naglašava da su ih nedavno obišli nadležni iz opštine, dopremili pijesak, i poravnali rupe, ali se stanje nije znatnije promijenilo.
,,Rekli su mi da nemaju novca, da rekonstruišu i asfaltiraju ulicu, te da je nasipanje privremeno rješenje. Uvijek isto obećanje i pojašnjenje. Novca nema, naredne godine ulica će ući u program rekonstrukcije. Priča se ponavljala, ali nikada nijesu preduzeti konkretni potezi“, kazao je Višnjić.