Istražujući gradsko jezgro Viminacijuma, u želji da rekonstruišu način života stanovnika ovog antičkog grada, arheolozi su naišli na neočekivano otkriće.

“Imali smo, eto, te okolnosti da nas Fortuna pogleda, i da nađemo četiri stope na ulici. Nakon nekih naših dodatnih potvrda i istraživanja shvatili smo da nema druge opcije nego da je riječ o stopama tetrapilona ili kako još to zovemo slavoluk, ili trijumfalna kapija, što je jedan od zaštitnih znakova rimske arhitekture”, rekao je arheolog Ilija Danković.

Na osnovu dimenzija osnove Trijumfalne kapije i u poređenju sa onima koje su sačuvane na teritoriji nekadašnjeg Rimskog carstva, arheolozi su napravili njen model. Smatraju da su odgonetnuli i kome je slavoluk posvećen.
“Pošto je kapija sa kraja drugog, početka trećeg vijeka, mi znamo da su se ovdje odigrali neki bitni istorijski događaji, a to je proglašenje cara Karakale za Cezara, na putovanju sa svojim ocem. To je otprilike jedina osoba na koju bi smo mi mogli da tipujemo da je mogla da joj bude izgrađena kapija”, dodaje Danković.
Karakala je bio sin i naslednik Septimija Severa. Poznat je po Ediktu iz 212. godine kojim su svi slobodni stanovnici Rimskog carstva dobili građanska prava.
Vladao je do 217. godine, kada je ubijen. Slavoluk, za koji se pretpostavlja da je posvećen njemu, na neki način je predstavljao ulaz u elitni deo Viminacijuma, glavnog grada rimske provincije Gornje Mezije.
“A, da je riječ o jednom elitnom delu grada u periodu drugog i trećeg vijeka, znamo, ne samo na osnovu postojanja tetrapilona. Nedaleko su gradska kupatila, terme, sa jedne strane ulice smo počeli da istražujemo objekte koji nam na sve načine ukazuju da je tu živjelo bogatije stanovništvo”, ističe Danković.
Tim Arheološkog instituta završio je ovogodišnja istraživanja na Viminacijumu.

Arheolozi očekuju da i sledeća sezona istraživanja narednog proljeća bude uspješna, jer Viminacijum još krije mnoge tajne.

Izvor: nationalgeographic.rs