Kraj 2023 godine nam je sve bliži i vrijeme je da se prisjetimo koji su to filmovi obilježili godinu na izmaku.

Prvi na listi je film Bože, da li si tu? Ja sam, Margaret”. Istoimeni roman, koji je bio inspiracija za film, objavljen je 1970. godine, a ove godine je I ekranizovan. Govori o devojčici koja je na pragu puberteta, a ta tema je uvek zanimljiva kako mlađoj tako I starijoj publici.
Margaret, koja ima 11 godina se seli iz Njujorka u predgrađe poi menu Nju Džerzija i tada se njen život mijenja iz korijena. Ova nova sredina u kojoj se našla joj zadaje mnogo problema, a pokušava da se prilagodi upoznavanjem novih prijatelja.
Nakon što sa novim drugaricama oformi tajni klub na čijim sastancima razgovaraju o ličnim stvarima kao što su brushalteri, dječaci i mensturacija, Margaret se konačno osjeća prihvaćeno.
Glavne uloge tumacili su Ebi Rajder Fortson, Rejčel Mekadams, Keti Bejts. Na smimanju ove komedije bila je Autorka romana Džudi Blum, a ovo je dirljiva priča o djetinjem odnosu sa bogom, kao i svim problemima koji prate jednu devojčicu tog uzrasta.
Film pod nazivom “Prekovremeni rad” nalazi se na drugom mjestu. Samohrana majka Julija radi naporan posao kao glavna sobarica u jednom luksuznom pariskom hotelu. Njen svakodnevni život koji uključuje balans između brige o deci, potrage za novim poslom kako bi se izvukla iz duga, kao i svakodnevnim putovanjem iz predgrađa Pariza do posla se naglo mijenja kada u Parizu počne štrajk.
Julija je konstantno na ivici nervnog sloma zbog ogromnog stresa prouzrokovanog konstantnom jurnjavom kako bi prehranila svoju porodicu. Pokušava da balansira izmešu napornog posla, uloge samohrane majke i svih novih prepreka koje joj se pojavljuju na putu.
Glavne uloge tumačili su Lori Kalami, An Suarez, Siri Guej.
“Suzume” nalazi se na mjesu broj 3. Ovaj anime film novi je projekat autora Makoto Shinkaija koji se već dokazao fenomenalnim djelima.
Suzume pronalazi jedna stara vrata koja stoje uspravno usred ruševine kao da su bile zaštićene od katastrofe koja se dogodila. Ubrzo nakon ove čudne situacije, njen grad počinju da pogađaju manji zemljotresi. Suzume se vraća do misterioznih vrata, a tada počinje prava avantura.
Glavne uloge tumače Nanoka Hara, Hokuto Matsumura, Eri Fukatsu.
Sledeći na listi je “Povratak u Seul Fredi”. 25-godišnjakinja rođena u Južnoj Koreji i usvojena od strane francuskih roditelja, sasvim slučajno stiže u Seul, nakon što joj je let za Tokio otkazan. Tamo se sprijateljuje sa Tenom i upušta se u avanturu sa nepoznatim muškarcem.
Iako u početku ne želi da potraži svoje biološke roditelje, odlučuje da se suoči sa svojom prošlošću i kontaktira ih preko usvojilačke agencije. Tokom tog procesa, suočava se sa emotivnim izazovima i pritiskom svoje prošlosti. Kroz narednih nekoliko godina, Fredi živi u Seulu, ali se i dalje bori sa svojom prošlošću i osećaju da tu ne pripada.
Kada se konačno susretne sa svojom biološkom majkom, Fredi nalazi osećaj olakšanja, ali i nove izazove. Kroz ovu priču o traženju identiteta, samospoznaji i borbi sa prošlošću, film prati Fredi na njenom emotivnom putovanju.
Na petom mjestu nalazi se film “Čuvari galaksije vol.3” Čuvari Galaksije se susreću sa moćnim ratnikom Adamom na svojoj novoj bazi, Knowhere. Nakon što Adam savlada ekipu i ozbiljno ranjava Rokija, naši heroji su prinuđeni da potraže način da deaktiviraju smrtonosni prekidač koji je ugrađen u njega od strane zloglasnog Orgocorpa. Dok se Roki bori za život, priseća se svoje prošlosti i stravičnih eksperimenata kojima je bio podvrgnut.
Kroz ovu uzbudljivu priču o prijateljstvu, heroizmu i žrtvovanju, film prati Čuvare dok navigiraju kroz svoje najopasnije iskušenje do sada.
Glavne uloge su tumačili Kris Prat, Zoi Saldana, Dejv Bautista.