Erdelj ili Translivanija je istorijsko-geografska oblast smještena u današnjoj Rumuniji. Kraj prirodnih pejzaža i veoma zanimljive i burne istorije postao je čuven daleko izvan granica Rumunije po pričama (mahom preuveličanim i izmišljenim) o Grofu Drakuli koji je rođen ovdje u Translivnaji, u gradiću Sigišoara, i koji je njome vladao uz najsvirepije moguće metode zastrašivanja i kažnjavanja svojih suparnika.

 

Ime oblasti u bukvalnom tumačenju se može prevesti „preko šuma“. I kako ono samo govori oblast je dugo predstavljala gustom šumom obraslu i neprohodnu regiju. Pogodni klimatsko-geografski uslovi omogućili su kontinuitet naseljavanja regije počevši od 5. veka pre naše ere sve do današnjih dana. Kroz istoriju Erdelj je nerij etko bivao samostalna teritorija,vječito između Mađarske i Rumunije, dok konačno nije pripojen rumunskoj državi u čijem je i sada sastavu.

 

Teško je dati pravi odgovor. Možda je najpravilnije reći da je on bio od svega gore pomenutog po malo. Vlad III Cepeš, kasnije poznat kao Grof Drakula, rođen je u malom transilvanijskom gradu pod imenom Sigišoara.

 

Prelijepo mjesto koje sa pravom nosi naziv „biser Transilvanije“ danas cijeli svijet zna kao rodno mjesto surovog vladara. U samom gradu vrijeme kao da je stalo. U srednjevekovnoj tvrđavi do koje se dolazi starom popločanom ulicom i dan danas se živi i radi, drveni sat iz 17-og vijeka još uvijek radi, život teče skoro istim tempom kao u vrijeme kada je Transilvanijom vladao Grof Drakula.

 

Vlad III Drakul rođen je polovinom 15-og vijeka kao sin tadašnjeg vladara Vlada II. Priče o njemu su počele da kruže i dobijaju epitet epskog zla zbog njegove brutalnosti. Još kao mlad vladar svoje protivnike je žive nabijao na kolac i ostavljao ih da se danima muče dok konačno ne umru. Vjeruje se da je posebno okrutan postao posle kraćeg zarobljeništva koje je „odslužio“ kod Osmanlija a još više posle tragične smrti svoje prve supruge koja se tokom jedne osmanlijske opsade bacila sa vrha kule. Globalnu popularnost Drakula stiče ubrzano posle 1897. godine u kojoj ga je Bram Stoker učinio vampirskom legendom. Posle toga sve je više priča i legendi o svireposti ovog vladara izašlo na svjetlost dana i gotovo je nemoguće podvući liniju šta je od toga istorijska istina a šta produkt bujne ljudske mašte…

 

 

 

 

Transilvanija je bajkovita, mistična i jedinstvena. Svojim posjetiocima ova oblast nudi gotovo sve. Preliepu i očuvanu prirodu, šume bogate najlepšim evropskim divljim životinjama, očuvane srednjevjekovne zamkove, prebogato kulturno-istorijsko nasleđe.

 

Izvor: zanimljivageografija