Roditelji koji su vakcinisani nekom od dostupnih vakcina neće morati da idu u izolaciju, a moći će i da odsustvuju sa posla kako bi brinuli o djetetu koje je zaraženo koronavirusom.

 

Roditelji i staratelji maloljetne djece koja su kovid pozitivna, rješenje o obaveznoj samoizolaciji dobiće ukoliko nijesu primili vakcinu protiv novog koronavirusa. Ako su vakcinisani, samoizolacija je obavezna samo za dijete. U slučaju da zbog potrebe brige o djetetu odsustvuju sa posla, roditelji mogu da otvore bolovanje. U tom slučaju, pa i kad je dijete kovid pozitivno, roditelju, odnosno staratelju se od punog iznosa zarade skida 30 odsto.

 

U slučaju da otvori bolovanje, roditelj, odnosno staratelj maloljetnog lica koje je kovid pozitivno, ima pravo na najmanje 70 odsto zarade.

Bolovanje se, kako su pojasnili iz Fonda, ne može otvoriti putem portala eZdravlje (ezdravlje.me), već treba lično da dođe u dom zdravlja.

 

Putem portala eZdravlje, kako to piše na zvaničnoj stranici tog elektronskog servisa, moguće je dobiti doznake isključivo za bolovanja koja odobravaju Prvostepene ljekarske komisije Fonda. Sa početkom epidemije koronavirusa, aktivirana je bila i mogućnost da se putem tog servisa produži već otvoreno bolovanje, ali je ta usluga, kako se navodi na ezdravlje.me, deaktivirana.

 

Izvor: Vijesti