Mreža za edukaciju i razvoj servisa podrške za osobe sa invaliditetom (MERSP) organizovala je proteklog vikenda u Igalu seminar pod nazivom “Socijalni servisi podrške za osobe sa invaliditetom“. Događaju su prisustvovale članice MERSP i predstavnici lokalne samouprave, dok su treneri bili psiholog Marta Anđelić i profesor defektoloških nauka Čedo Veljić.

Seminar je realizovan u okviru projekta “Pružanje kvalitetnih servisa podrške za OSI”, koji je odobren na Konkursu  za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

Osnovni cilj seminara je razvoj socijalnih servisa podrške za OSI u Crnoj Gori kroz partnerstvo, saradnju i umrežavanje na svim nivoima, dok specifični ciljevi predstavljaju jačanje kapaciteta članica mreže, razvoj saradnje i umrežavanja sa drugim NVO OSI, kao i jačanje saradnje sa predstavnicima institucija i ministarstava.

Ciljna grupa projekta su organizacije OSI, pružaoci socijalnih servisa podrške, institucije, donosioci odluka, volonteri, OSI i građani Crne Gore.

Projektom je planiran niz aktivnosti, od kojih su najvažnije:

– osnaživanje članica MERSP, saradnja sa institucijama sistema i edukacija službenika lokalnih samouprava zaduženih za saradnju sa NVO,

– promocija zakonskih mogućnosti, mehanizama i stimulativnih mjera za kvalitetne servise podrške za OSI u  Crnoj Gori,

– organizovanje seminara i okruglih stolova za  NVO OSI i javne službenike,

– razmjena znanja i iskustava između organizacija OSI koje imaju iskustva u pružanju socijalnih servisa podrške za OSI,

Sastanci predstavnika MERSP sa predstavnicima lokalnih uprava biće održani u pet crnogorskih gradova ( Nikšić, Podgorica, Bar, Herceg Novi i Mojkovac), a predviđeno je i održavanje redovne Skupštine članica MERSP.

Članice su Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju (UZPD) i Naša Budućnost iz Nikšića, Mladiinfo Montenegro iz Podgorice, NVO Adria Bar, NVO Srce iz Mojkovca, NVO Zrak sunca iz Herceg Novog i NVO Karitas barske nadbiskupije.

Do sada je realizovana godišnja skupština MERSP-a i sastanci sa dvije lokalne uprave. Ovih dana planirani su i sastanci sa ostalim lokalnim upravama a početkom jula biće organizovan okrugli sto u Podgorici na kome će se  razmijeniti iskustva i donijeti preporuke o boljem kvalitetu socijalnih servisa u Crnoj Gori. Učesnici će biti predstavnici krovnih organizacija osoba sa invaliditetom i  predstavnici lokalnih uprava.

MERSP je  osnovana je 2012.godine  sa ciljem promovisanja međunarodnih konvencija i zakona, poštovanja  dostojanstva i ljudskih prava OSI i drugih marginalizovanih grupa afirmacijom i razvojem servisa podrške za njih, umrežavanja sa srodnim udruženjima i mrežama kao i institucijama u zemlji i inostranstvu.