Izbor na funkciju predstavlja veliku čast, ali i odgovornost, rekao je novoizabrani koordinator Omladine Socijaldemokrata (SD) u Nikšiću Marko Vujačić.

On je na prestižnu funkciju izabran jednoglasno tokom inicijativnog sastanka koji je u ponedjeljak održan u prostorijama Socijaldemokrata.

“Čast jer sam izabran od strane mojih drugara i prijatelja, koji mi vjeruju da ću sve odluke donositi u dogovoru sa njima i nikada protiv koristi naše organizacije. Biti koordinator mladih je i posebna odgvornost, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da se radi o novoj partiji na političkoj sceni, iako SD predstavlja novinu samo u formalnom smislu, jer većina naših članova već ima određenog političkog iskustva u promovisanju i življenju po socijaldemokratskim principima”, rekao je Vujačić za portal Mladi Nikšića.

On smatra da izbor za koordinatora ima posebnu težinu jer na pravi način usmjerava djelovanje da se svim građanima Crne Gore, a posebno mladima, prikaže socijaldemokratija iz vizure SD, koja je, kako je reko, jedina ispravna.

Vujačić je potom objasnio izbornu proceduru koja je prethodila njegovom imenovanju.

“Izbor za koordinatora mladih socijaldemokrata u Nikšiću, odvijao se po uspostavljenom modelu, koji smo usvojili na I Inicijativnom Glavnom odboru OSD-a, održanom krajem avgusta 2015. godine. Podsjetiću da je na tom sastanku donešena odluka da u svim crnogorskim gradovima budu održani inicijativni odbori i izabrani koordinatori, kako bismo što prije uspostavili strukturu za planiranje aktivnosti ali i pripremu I Konvencije Omladine Socijaldemokrata Crne Gore”, kazao je Vujačić.

Prema njegovim riječima, glavni cilj njega i tima saradnika biće uspostavljanje stabilne strukture koja će predstavljati potporu Opštinskom odboru stranke.

“Namjera nam je da spremni dočekamo predstojeće izbore, jer kao što znate, mladi su glavni pokretači i realizatori svih aktivnosti svojih političkih partija, pa je za nas u OSD-u nezamislivo da neplanski dočekamo našu prvu predizbornu kampanju”, rekao je Vujaćić.

On je kazao da je OSD Nikšić već počeo sa planiranjem aktivnosti, koje će biti usklađene sa programom Omladine SD Crne Gore.

“Naše aktivnosti biće različitog karaktera usmjerene na pružanje odgovora na aktuelne društvene i političke teme, ali neće se samo na tome završavati. Trudićemo se da pitanja koja u fokusu imaju problem mladih iznosimo i na sastancima svih partijskih struktura (koje će imati respektabilan broj nas mladih) jer cijenimo izuzetno korisnim da na takav način dođemo do najkvalitetnijeg rješenja na korist mlade populacije”, kazao je Vujačić o budućim potezima.

Upitan da prokomentariše trenutne građanske proteste Demokratskog fronta u Podgorici odgovorio je u skladu sa zvaničnim stavom partije.

“Smatram da su protesti dijela opozicije u Podgorici pod izgovorom da su građanski i socio-ekonomski, a zapravo usmjereni protiv dobijanja pozivnice za članstvo u NATO,  doživjeli totalni fijasko. Takav ishod protesta je  i bio sasvim izvijestan, s obzirom da se ni veći dio opozicije nije priključio, a da su njihovi zahtjevi sasvim neosnovani”, naglasio je Vujačić.

On je kazao da je u određenoj mjeri upoznat sa radom našeg portala, kao i da se nada uspješnoj saradnji.

“Sa radom vašeg portala sam djelimično upoznat. Svaki portal ovog tipa nailazi na moje odobravanje, iz razloga što smatram da doprinose promociji mladih ljudi i njihovih ideja. Kao kaokoordinator Omladine Socijaldemokrata Nikšića mogu da kažem da ćemo mi uvijek biti otvoreni za saradnju sa vama i nadam se da će ta saradnja u budućnosti biti još bolja”, zaključio je Vujačić.

Marko Vujačić rođen je 21.03.1988. godine u Nikšiću. Po nacionalnosti je Crnogorac. Nakon završene Gimnazije “Stojan Cerović” u Nikšiću, upisuje Fakultet političkih nauka u Podgorici, smjer međunarodni odnosi, na kojem završava akademske i specijalističke studije.

Pripravnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore u Direktoratu za međunarodnu saradnju i evropske integracije, a 2015. godine stupa u radni odnos u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva kao koordinator za 14. i 21. Pregovaračko poglavlje sa Evropskom unijom.

Od stranih jezika služi se engleskim i francuskim. Polaznik je brojnih seminara, konferencija i sličnih događaja tokom kojih je dodatno izgrađivao svoje profesionalne i komunikacione vještine.

Z.N.