Sjutra kreće 15. izdanje ABA lige, u kojem će Crna Gora drugi put imati dva predstavnika: nakon Lovćena  (sezona 2003/4), ovog puta će ekipi Budućnosti društvo u regionalnom takmičenju praviti nikšićka Sutjeska.

Glavni cilj Nikšićana u istorijskom prvom nastupu je opstanak u eliti, ali se izabranici Dušana Dubljevića neće unaprijed predati ni jednom rivalu.

“Sutjeska ima kvalitet i igrače da ide na pobjedu protiv svih. Bićemo opasni, pogotovo u Nikšiću, gdje sam ubijeđen da neće izostati podrška naše publike, koja nam je potrebna. U gradu se osjeća košarkaška euforija, i to je naš adut, uz mladost, sistem i organizaciju koju imamo. Okosnicu tima čine mladi crnogorski igrači, koji će imati najveću korist od ABA lige. Oni će iz jakih mečeva izlaziti sve bolji, a samim tim će napredovati i naš klub”, prenijela je današnja Arena riječi predsjednika ”plavo-bijelih” Darka Perovića.

Sutjeska se ozbiljno angažovala tokom ljeta, kada je trebalo da plasman u jadransku elitu izbori preko kvalifikacionog turnira, na kojem bi učestvovali još i predstavnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije, ali su, kako je vrijeme odmicalo odustajali, pa su Nikšićani, zahvaljujući agilnoj upravi jedini uspjeli da uplate neophodnu kotizaciju za učešće.

Nakon toga pristupilo se jačanju igračkog i rukovodećeg kadra, pa su angažovani Nikola Korać,Marko Mugoša, DraškoAlbijanić, Dragan Kruščić, Nemanja Ćalasan i Đoko Šalić, dok je na poziciju generalnog menadžera kluba postavljen proslavljeni košarkaški as Goran Jeretin.

Klub su, u odnosu na prošlu sezonu, napustili Aleksa Ilić, koji je pojačao Budućnost, Nemanja Arsić, sada član Teoda i Marko Ćalić.

Sutjeska će u prvom kolu, u petak gostovati slovenačkom šampionu Tajfunu, a utakmica će početi u 17 sati.

Drugi crnogorski predstavnik Budućnost Voli sa viskom ambicijama ulazi u predstojeću sezonu. Angažovani su Aleks Marić, Džozef Divo, Sead Šehović, a ako na to dodamo ostanak Omara Kuka i Tadiju Dragićevića, koji se posljednji priključio, stiče se utisak da Podgoričani opet imaju ozbiljan tim koji predstavlja spoj mladosti i iskustva.

Budućnost će, sjutra od 19 sati dočekati slovenačku Krku.

Pored košarkaša i trenera dva crnogorska tima, našu zemlju će u Jadranskoj ligi predstavljati još pet osoba – šef stručnog štaba Crvene zvezde, Dejan Radonjić, plej i krilni centar Mega Leksa, Nikola Ivanović i Danilo Nikolić, centar Igokee, Miloš Komatina i bek Metalca Boris Bakić.

U prvoj rundi sastaće se još i: Zadar – Cibona, Olimpija – MZT (ovi dueli na programu su sjutra u 17 sati), Crvena Zvezda – Mega Leks (sjutra u 21 sat), Cedevita – Igokea (petak u 19 sati) i Metalac – Partizan (petak u 21).

Z.N.