Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je na pres konferenciji da bi vakcinacija u Crnoj Gori protiv koronavirusa mogla da počne krajem januara. Nije mogla da precizira koliko vakcina ćemo dobiti u prvoj nabavci, kao ni od kojeg proizvođača, jer pregovaramo sa više njih. Vakcinacija je dobrovoljna.
Ministarka zdravlja je istakla da taj resor vodi intenzivne sastanke sa EU i COVAX INICIJATIVOM kako bi vakcine što prije stigle u Crnu Goru.
“Ukoliko bilateralni pregovori budu nastavljeni ovim tempom i uikoliko budu išli ubrzanom precedurom, može da se očekuje da će krajem januara početi vakcinacija građana”, navela je Borovinić Bojović.
Ona se nije izjasnila koja vakcina će stići u Crnu Goru, niti koliko ćemo vakcina dobiti u prvoj fazi.
“Ja se jutros nijesam izjasnila o proizvođaču, jer imamo pregovore sa više drugih relevantnih proizvođača. Ne bih se izjasnila koja vakcina će doći u Crnu Goru. Ono što je važno je da vakcina koja dođe u Crnu Goru mora biti efikasna, bezbjedna i sa dobrim kvalitetom i to će biti ispoštovano”, ističe ministarka.
Fokus vakcinacije je stavljen na ranjivim grupama.
“U prvom planu je dogovoreno da će biti vakcinisani stariji od 80 godina, nakon toga starosna granica se primiče 65 godini, starački domovi su nam ranjive grupe, zdravstveni radnici koji su na prvoj liniji odbrane i nakon toga kreće ostala vakcinacija koja će takođe odnositi po prioritetima u odnosu na procenat stanovništva”, pojasnila je Borovinić Bojović.
Navodi da je vakcinacija dobrovoljna.
Ministarka je optužila prethodnu vlast da je dovela u pitanje realizaciju Covax inicijative.
“Brzo smo reagovali i uplatili neophodnu garanciju. Prethodni saziv Ministarstva nije pojedinačno pregovarao sa proizvođačima vakcina, za razliku od drugih zemalja koje su to učinile u junu i julu”, ističe Borovinić Bojović.