jelena borovinic bojovic

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je u u Bojama jutra na TV Vijesti da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori zabrinjavajuća, ali nije alarmantna.

“Već nekoliko puta se dešavalo da imamo kretanje virusa u obliku tzv. sinofeide, dakle pogoršanja, pa poboljšanja, pa opet pogoršanja itd.. Sve je to svojestveno svakom ovakvom virusu. Trenutna situacija je zabrinjavajuća, nije alarmantna”, rekla je Borovinić Bojović.
Na pitanje je li trebalo ranije reagovati sa restriktvnim mjerama, ona ja kazala da način donošenja mjera nije proizvoljan.
“Popunjenost bolnica je 75 odsto, što govori da možemo očekivati veći stepen smrtnosti. To je upozoravajući momenat kada treba propisati rigoroznije mjere, kako bi se poštedjeli bolnički kapaciteti. Nije dobro kada je popunjenost velika, shodno tome razmatramo donošenje rigoroznijih mjera”, najavila je Borovinić Bojović, ne precizirajući kakve su to mjere, jer se one još razmatraju u okviru Savjeta i Komisije za borbu protiv koronavirusa.
Komentarišući nepoštovanje mjera i to sa najvišeg nivoa državnog nivoa ministarka zdravlja je kazala da joj je premijer Zdravko Krivokapić odgovorio da će poštovati mjere i dati primjer ostalim građanima da to čine.
“Sve javne i političke ličnosti pozivam da kao građani poštuju mjere”, poručila je Borovinić Bojović.
Vjeruje da ćemo biti svjedoci poštovanja mjera kako od premijera, pripadnika Vlade, te drugih političkih ličnosti.
“Svi smo u ovome zajedno i jednako izloženi”, kazala je Borovinić Bojović.
Kazala je da planiraju pooštrovanje kontrole mjera u Nikšiću, s obzirom na to da je nizak nivo poštovanja mjera u predizbornoj kampanji.
“Građani će biti upozorovani, a nakon toga je vrlo moguće da će biti kažnjavanja, jer je to jedini način da zaštitimo građane koji ne poštuju mjere”, poručila je Borovinić Bojović.
Izvor: Pobjeda, Vijesti