jelena borovinic bojovic
Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović smijeniće 24 direktora zdravstvenih ustanova, koji su bili na funkcijama više od dva mandata i koji su izabrani bez raspisivanja konkursa u septembru ove godine, što je omogućeno usvajanjem izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti u parlamentu, piše Dan.
Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić kazala je za Dan da ih je ministarka informisala da će novi konkursi za izbor direktore većine ustanova biti raspisan 4. januara.
Borovinić Bojović smijeniće direktore koji su više od dva mandata na funkciji: direktora bolnice u Nikšiću Iliju Ašanina, direktora bolnice u Brezoviku Gordanu Reljić, direktora Doma zdravlja Podgorica Nebojšu Kavarića, direktora bolnice u Beranama Budimira Dabetića, direktora Doma zdravlja Berane Zuhru Hadrović, direktora Doma zdravlja Ulcinj Pavla Marnikovića, direktora barske bolnice Dragoslava Tomanovića, direktoricu Opšte bolnice Bijelo Polje Biserku Bulatović, direktora Doma zdravlja u tom gradu Majdu Dobardžić, direktora Doma zdravlja Plav Omera Šahmanovića, direktora Doma zdravlja Pljevlja Ilhana Turumovića, direktora Doma zdravlja Budva Vesnu Vučetić, direktora Doma zdravlja Kotor Igora Kumburovića i direktora Zavoda za transfuziju krvi Gordanu Rašović.
Osim direktora koji su preko dva mandata na toj funkciji, ministarka je najavila da će “pod skenerom” biti i čelnici ustanova koji su imenovani poslije izbora bez raspisivanja konkursa.
Krivokapićeva je kazala da su od Borovinić Bojović zatražili da im se plate povećaju kroz povećanje koeficijenata zarada u Granskom kolektivnom ugovoru.
“Svi direktori ustanova koji su početkom ove godine postavljeni za v.d. direktora, a kasnije bez konkursa izabrani ili su na čelu ustanova više od dva mandata biće smijenjeni. Na to smo i mi upozoravali, potrebni su ml ađi ljudi koji će unaprijediti i kontrolisati rad u ustanavama po dubini. Ministarka je rekla da će nastaviti da obilazi ustanove i razgovara sa medicinskim radnicima, ne samo sa direktorima. Na naš zahtjeve da se uvećaju zarade svih medicinskih radnika, dobili smo uvjeravanje da će to tražiti od Ministarstva finansija predlogom budžeta, koji će biti usvojen u februaru ili martu. Očekujemo da Ministarstvo finansijauradi analizu troškova i da se nađe novca za povećanje plata medicinskim radnicima. Ministarka je saopštila da je uhvaćen poslednji voz da se uplati 100.000 eura za garancije za nabavku vakcina protiv virusa korona, koje se očekuju u januaru i februaru”, ističe Krivokapićeva.
On navodi da ih je ministarka obavijestila da je zatekla haotično stanje u sistemu i da medicinskim radnicima i zaposlenima u resoru predstoji ogroman rad.
Izvor Dan