univerzitet crne gore

Članovi akademske zajednice treba da doprinose razvoju i demokratizaciji društva isključivo kroz izvrsnost u naučnoistraživačkom i kulturno-umjetničkom stvaralaštvu, i konstantnim ulaganjem u znanje, napredak i modernizaciju nastavnog procesa, kazali su iz Univerziteta Crne Gore (UCG).

Navodi se da je UCG centralna institucija crnogorskog obrazovanja, nauke i kulture, jedna od temeljnih ustanova crnogorske državnosti i identiteta, koja ima ključnu ulogu i odgovornost da kreira i širi znanje kroz izvrsnost u obrazovanju, nauci i umjetnosti.

“Kao i da stvara uspješne i društveno odgovorne akademske građane i promoviše demokratski i održivi razvoj crnogorskog društva i države”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da UCG baštini savremene civilizacijske vrijednosti građanskog društva kao što su demokratija, vladavina prava i tolerancija.

“U vršenju svoje misije Univerzitet u potpunosti poštuje nadležnosti i odluke svih državnih institucija, zalažući se posebno za poštovanje zakona, vladavine prava i jednakopravnosti za sve, uz poštovanje demokratski izražene volje većine”, kaže se u saopštenju.

Univerzitet se, kako se navodi, ne miješa u političke odluke, ne komentariše stavove pojedinaca i osuđuje svako ugrožavanje rada institucija.

“Smatramo da članovi akademske zajednice treba da doprinose razvoju i demokratizaciji crnogorskog društva isključivo kroz izvrsnost u naučnoistraživačkom i kulturno-umjetničkom stvaralaštvu, i konstantnim ulaganjem u znanje, napredak i modernizaciju nastavnog procesa”, kazali su iz UCG.

UCG će, kako se dodaje, nastaviti da posvećeno ispunjava svoju misiju ne dozvoljavajući da se lični stavovi pojedinaca izjednačavaju sa stavovima akademske zajednice.