Univerzitet Crne Gore je centralna institucija crnogorskog obrazovanja, nauke i kulture, jedna od temeljnih ustanova crnogorske državnosti i identiteta, koja ima ključnu ulogu i odgovornost da kreira i širi znanje kroz izvrsnost u obrazovanju, nauci i umjetnosti, da stvara uspješne i društveno odgovorne akademske građane i promoviše demokratski i održivi razvoj crnogorskog društva i države.

Kao takva ustanova Univerzitet Crne Gore baštini savremene civilizacijske vrijednosti građanskog društva kao što su demokratija, vladavina prava i tolerancija. U vršenju svoje misije Univerzitet u potpunosti poštuje nadležnosti i odluke svih državnih institucija, zalažući se posebno za poštovanje zakona, vladavine prava i jednakopravnosti za sve uz poštovanje demokratski izražene volje većine, ne miješajući se u političke odluke, ne komentarišući stavove pojedinaca i osuđujući svako ugrožavanje rada institucija.

Stoga smatramo da članovi akademske zajednice treba da doprinose razvoju i demokratizaciji crnogorskog društva isključivo kroz izvrsnost u naučnoistraživačkom i kulturno-umjetničkom stvaralaštvu, i konstantnim ulaganjem u znanje, napredak i modernizaciju nastavnog procesa.

Univerzitet Crne Gore će u tom smislu nastaviti da posvećeno ispunjava svoju misiju ne dozvoljavajući da se lični stavovi pojedinaca izjednačavaju sa stavovima akademske zajednice.