vakcine
U Evropskoj uniji do ovoga trenutka punu dozu vakcine protiv covid-19 primilo je 200 miliona ljudi što predstavlja 54,7 procenata ukupne odrasle populacije, objavila je Evropska komisija.
“Došli smo do 50 procenata odrasle populacije koja je primila sve preporučene doze vakcina. To je dobra vijest i znak da smo na pravom putu, ali ne i na kraju puta”, izjavio je portparol EK Stefan de Kersmaker.
U Evropskoj komisiji naglašavaju da je “puna vakcinacija najbolji način za izlazak iz pandemije” i da je obezbijeđeno dovoljno vakincina da se do cilja od 70 procenata potpuno vakcinisanih stigne.
Uz konstataciju da pojedine zemlje članice kao što su Bugarska, Rumunija i Hrvatska zaostaju u pogledu broja vakcinisanih građana, u Briselu napominju važnost da sve zemlje članice dođu do cilja od 70 procenata potpuno vakcinisane odrasle populacije.
Dodaje se da se građanima koji još oklijevaju u pogledu vakcinacije moraju pružiti prave i naučno zasnovane činjenice koje pokazuju da je “vakcinacija najbolji izlaz”.
“Važno je da sve zemlje članice stignu do 70 procenata vakcinisanih. Dok to nije postignuto u jednoj ili nekoliko zemalja članica cijela EU nije ispunila svij cilj”, kaže Kersmaker.
Do ovog trenutka u Evropskoj uniji bar jednu dozu vakcine primilo je 68 procenta odrasle populacije.
Izvor: Tanjug