Mladi Nikšića

U Crnoj Gori u prvih deset mjeseci ove i cijele prethodne godine, nije zabilježen ni jedan slučaj obolijevanja od malih boginja, prenosi RTCG.

Iz Instituta za javno zdravlje su kazali da je u srijedu prijavljena epidemija malih boginja na teritoriji Beograda sa pet oboljelih kod kojih je laboratorijski potvrđena ova dijagnoza.

Navodi se da oboljevanje nije povezano sa importacijom virusa niti su oboljeli imali zajednički izvor infekcije, što je bio jedan od razloga za proglašenje epidemije i da su prema preliminarnim podacima svi oboljeli nevakcinisani ili nepoznatog vakcinalnog statusa.
“U prvih deset mjeseci ove, kao i tokom cijele prethodne godine, u Crnoj Gori nije zabilježen ni jedan slučaj obolijevanja od malih boginja – bilo da se radi o „importovanim“ slučajevima iz okolnih država niti je prijenos virusa zabilježen kod nas”, kaže se u saopštenju IJZ.
Navodi se da su u posljednjih 12 godina uprkos postojanju osjetljivog epidemiološkog i laboratorijskog nadzora u Crnoj Gori registrovana samo 32 oboljela.
“Pri čemu u posljednje tri godine nije bilo domaćih (autohtonih) slučajeva oboljevanja već se radilo o sporadičnom oboljevanju najviše tokom 2015-e koje je bilo povezano sa „uvozom“ virusa iz okolnih država – uglavnom iz Bosne i Hercegovine – Republike Srpske”, kazali su iz Instituta.
Prema njihovim riječima, zahvaljujući toj činjenici, Crna Gora je ove godine prvi put, zajedno sa druge 32 države (od ukupno 51) u Evropskom regionu SZO-a, označena kao država sa prekinutom endemskom, odnosno nacionalnom transmisijom virusa malih boginja.
Predložili set mjera
Institut je, kako su kazali, u saradnji sa ostalim zdravstvenim ustanovama i elementima zdravstvenog sistema pokrenuo aktvnosti na spriječavanju epidemijskog javljanja morbila.
Navodi se da je zdravstvenim ustanovama predložen set mjera koje je neophodno sprovesti kako bi se preduprijedila epidemija morbila.
“Trenutno se sprovode revizije vakcinalnih kartona, identifikuju nezaštićeni i osjetljivi pojedinci, roditelji se pozivaju na vakcinaciju dok su zdravstveni radnici u domovima zdravlja i oštim bolnicama trenutno dio intenzivne edukacije sprovođenjem Programa kontinuirane medicinske edukacije”, kazali su iz IJZ.
Prema njihovim riječima, vakcine protiv malih boginja ima dovoljno za sve kojima je namijenjena i nema potrebe za bilo kakvom panikom.
Iz Instituta su rekli da je Crna Gora gotovo jedina država u regionu koja je zbog visokih stopa imunizacija i visokog nivoa kolektivnog imuniteta iz ranijih godina bila pošteđena epidemijskog javljanja zaraznih bolesti.
“Na žalost, to što nismo imali slučajeva nekih zaraznih bolesti (posebno morbila) učinilo je da zaboravimo njihovu opasnost i razarajuću moć što je dovelo do razvoja pogrešnog uvjerenja da uzročnika zaraznih bolesti više nema i da vakcine, kao najbitnija zdravstvena intervencija u istoriji čovječanstva, više nisu potrebne”, navodi se u saopštenju Instituta.
Upozorava se da je prava opasnost od malih boginjau činjenici da virus pored uobičajene kliničke slike (osipa po koži i lezije sluznica, praćenih visokom tjelesnom temperaturom – groznicom, i drugo.) izaziva anergiju i opšti pad imuniteta kod inficiranih, tako da se na male boginje često „nadovezuju“ druge bolesti i infekcije.
“I upravo ono što prati male boginje predstavlja najveću opasnost a to su su moguće komplikacije – upale gornjih i donjih respiratornih puteva, prije svega teške upale pluća, zatim upale uha, ali i najteže komplikacije koje mogu da se jave u vidu upale mozga – encefalitisa”, upozorili su iz IJZ.
Kako su objasnili, komplikacije čine da se na oko hiljadu oboljele djece, bilježi u prosjeku jedan smrtni slučaj. “Ponekad je ova učestalost i veća te su tako uprkos relativno malom broju oboljelih, smrtni slučajevi već zabilježeni na Kosovu”.
“Epidemije ne poznaju granice i bez ikakve namjere da se roditelji ili bilo ko zastrašuje, u 21. vijeku svaka dječija smrt od zarazne bolesti koja se može spriječiti vakcinacijom u našoj zemlji bila bi ravna katastrofi”, rekli su iz Instituta.
Oni smatraju da je obaveza cijele zajednice da do toga ne dođe, i da se svi zajedno odupru navali “pogrešnih informacija, iskrivljenih podataka, nenaučnih činjenica i zlonamjernih tvrdnji protivnika vakcinacija jer će antivakcinalne poruke, koje se nerijetko služe emocionalnim manipulacijama, samo dovesti do daljeg nepotrebnog pada obuhvatima i pojavi epidemija”.
“Sve mjere zdravstvenih vlasti ostaće bez efekta ako nema saradnje sa roditeljima. Jako je bitno da se sva nevakcinisana djeca povedu kod izabranog pedijatra i na vrijeme zaštite. Zato molimo roditelje da sve zdravstvene savjete traže od ljekara, da se bezbrižno igraju sa svojom djecom, a ne sa zdravljem svoje djece”, poručili su iz Instituta.