Mladi Nikšića

Umjetnička radionica Đinđ Art iz Nikšića sasvim sigurno je sinonim za kreativnost. Kao što i njihovo neobično ime naslućuje, u ovoj radionici možete pronaći gomilu isto tako neobičnih komada zanimljivog nakita i torbi, pa sve do unikatnih i drugačijih suvenira i igrački za najmlađe, prenose Dnevne novine.

Skladan i prijatan kolorit definitivno utiče na raspoloženje kupca jer vesele boje kojima obiluju njihove rukotovrine sigurno vam mogu popraviti dan. Upravo zato, ove zanimljive i nadasve prepoznatljive kreacije postale su veoma tražene u gradu pod Trebjesom, ali i šire.
“Umjetnička radionica Đinđ Art obuhvata izradu nakita, suvenira, tašne, torbe, igračke. U septembru 2017. godine radionica je proslavila punoljetstvo, 18 godina. U ”tržišnu utakmicu” krenula je prije desetak godina. Radim sama, ali u svakom trenutku tu je porodica i prijatelji umjetnici koji su često radoznali i žele vidjeti šta se to sprema u radionici, nekada pomognu idejom, a pokatkad uzmu i alat u ruke”, kaže žena koja stoji iza čitave ove priče, Nikšićanka Vera Vujičić.
Raznovrsnoj i više nego bogatoj ponudi doprinijela je njena želja za istraživanjem i eksprimentisanjem sa različitim materijalima.
“U ponudi imam nakit, ogrlice, narukvice, minđuše, prstenje, broševe, rađene od masa za oblikovanje nakita, od kože, drveta, žice, vune. Tu je tehnika filcanja, kristalne smole, reciklaža od matičnih ploča i tastature kompjutera, tu su i šarafi, matice… Osim toga tu su tašne, torbe, cegeri i futrole od eko kože u kombinaciji sa dekupaž tehnikom, torbe rađene tehnikom filcanja. Igračke, namijenjene najmlađima, izrađene od prirodnih materijala i bezbjedne za igru. Suveniri, privesci, magneti, štafelaji, okviri, kutije i slično”, objašnjava ona.
Na pitanje da li Nikšićani rado kupuju unikate ili se odlučuju za nešto drugo, ona objašnjava da njene sugrađanke rado nose komade iz Đinđ Art-a upravo zato što njeni kupci žele biti drugačiji.
“Sve je počelo kao hobi, hobi je i danas poslije toliko godina s tom razlikom što danas taj hobi donosi neku zaradu. Materijali koje koristim su vuna, drvo, koža, žica, tekstil, mase za obikovanje nakita, kristalna smola, šarafi, matice, reciklaža. Raznovrsnost materijala i tehnika koji koristim daje mi mogućnost da se iznova na nov način izrazim i samim tim svaki materijal ima ”svoje vrijeme”. S obzirom na paletu proizvoda neki predmeti se urade za kratko vrijeme dok je za druge potrebno i par dana, a neke postavke radim i paralelno”, priča naša sagovornica.
Neobično ime, kako nam objašnjava, dolazi iz stalnog traženja, improvizovanja, “đinđanja”, dizajniranja… i na kraju iz tog “đinđanja” prave umjetnost.
Vera dodaje da je njena umjetnička radionica čest učesnik na domaćim i međunarodnim sajmovima, kada ljudi iz drugih gradova imaju priliku vidjeti njene neobične kreacije.
“U aprilu ove godine zajedno sa još devet sugrađanki koje se bave rukotvorinama i u saradnji sa Tehnopolisom osnovali smo klaster ”Riznica”, sa nadom da ćemo uz pomoć grada doći i do suvernirice i tako lakše plasirati i promovisati svoj rad”, poručuje ona.
U pitanju je desetak dama koje nijesu čekale zaposlenje, već su zavrnule rukave i osnovale prvi ženski klaster domaće radinosti pod nazivom „Riznica“, koji je promovisan u Inovativno preduzetničkom centru Tehnopolis, koji im je pružio logističku i marketinšku podršku. U klasteru su stvaraoci čija interesovanja su različita, pa će Nikšćani imati priliku da na jednom mjestu nađu autentične rukotvorine počev od ukrasa, ljekovitog bilja, prirodne kozmetike, nakita, pletenih stvari, do suvenira i namještaja.