U saradnji OŠ ,,Luka Simonović” i JU Narodna biblioteka ,,Njegoš”, danas je u Gradskoj kući, realizovana radionica–interaktivna tribina Cyberbullying/Digitalno nasilje.

 

Tribinu su pod mentorstvom Nade Orbović, profesorice informatike i tehnike i Sandre Đukanović, profesorice engleskog jezika, organizovale su učenice devetog razreda škole “Luka Simonović”.

 

Interaktivna tribina sa igrokazom na engleskom jeziku dio je aktivnosti projekta ,,Digitalna kultura–kultura mladih” koji je podržan od strane Ministarstva kulture i medija Crne Gore i podrška razvoju kreativnosti kod djece i mladih koja podrazumijeva njihovo direktno učešće u konceptualizaciji i realizaciji projektnih sadržaja.

 

Ideja ove aktivnosti, koja je izvedena na engleskom jeziku, je unapređenje komunikativnih vještina i jačanje kapaciteta djece i mladih sa postojanjem i stepenom zastupljenosti sajber maltretiranja.

 

Učenici su igrokazom, performansom, prezentacijom i dijalogom ukazali na to da iako je digitalna komunikacija svakodnevni vid komunikacije među učenicima, potrebno je pojasniti da digitalno nasilje može ostaviti ozbiljne emotivne, psihičke i socijalne posljedice kojima su izloženi djeca i mladi.

 

Tom prilikom prezentovani su najnoviji statistički podaci o zloupotrebi informacionih tehnologija, te da prekomjerna upotreba modernih tehnologija vodi ka digitalnom nasilju, naročito među vršnjacima. Poručeno je da se ćutanjem ne može riješiti problem i da se nasilje ne rješava nasiljem, uputivši time i na ulogu različitih alata u prevenciji nasilja.

 

Podršku radionici pružili su učenici devetog razreda OŠ ,,Ratko Žarić ” u pratnji pedagogice Vjere Bjelice, koji su u saradnji sa koordinatorima projekta i učenicima aktivno učestvovali odgovarajući na postavljene istraživačke zadatke.

 

“Ovom edukativnim aktivnošću JU Narodna biblioteka ,,Njegoš” nastavlja sa realizacijom programa koji su posvećeni podizanju svijesti o različitim oblicima nasilja, te mjerama i aktivnostima za prevenciju i suzbijanju ove negativne pojave” navodi se u saopštenju biblioteke.