Implementacija projekta “Digitalna kultura–kultura mladih” koji je podržan od strane Ministarstva kulture i medija Crne Gore, nastavljena je juče u Gradskoj kući, realizacijom edukativno-interaktivne radionica Cyberbullying/Digitalno nasilje.

 

Radionicu sprovode JU OŠ “Luka Simonović” sa projektnim timom koje čine učenice IX razreda JU OŠ “Luka Simonović”: Petra Brković, Lara Lemajić, Ena Radoičić, Helena Vojvodić, Ksenija Blagojević, Vasilisa Jovićević, Đurđina Vulanović, Anđela Jovović i Natalija Urošević, učenice IX razreda JU OŠ ,,Luka Simonović” Nikšić; edukatorke Nada Orbović, profesorica informatike i tehnike, Sandra Đukanović, profesorica engleskog jezika i književnosti i bibliotečko osoblje JU Narodna biblioteka “Njegoš”.

 

U interaktivnoj i dinamičnoj atmosferi, u dijalogu sa učenicima II razreda JU Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola u prisustvu profesora Danila Drekalovića, zainteresovani učesnici su imali priliku da preispitaju postojeća i usvajaju nova znanja i to: kako prepoznati nasilje, koji su oblici nasilja i koje su posljedice i specifičnosti elektronskog nasilja.

 

Sadržajnim programom ukazano je na preventivne mjere i mjere intervencije, reagovanja u datim situacijama, a potom su definisane procedure postupaka za sprečavanje i zaštitu od digitalnog nasilja. Značajan dio radionice posvećen je spisku savjeta o elektronskom nasilju, prednostima i rizicima ponašanja na internetu.

 

U cilju kreiranja sveobuhvatnog koncepta korišćeni su statistički podaci, tabele, informacije prikupljene od strane organizacija koje se bave pomenutom problematikom, prezentacije, te forum teatar na engleskom jeziku kojim su ilustrovani različiti primjeri digitalnog nasilja.