Mladi Nikšića

Za prvih devet mjeseci od turizma je prihodovano preko 900 miliona eura, što je više nego cijele prošle godine, saopštio je ministar turizma i održivog razvoja, Pavle Radulović i dodao da je ovogodišnja turistička sezona najbolja u istoriji, prenosi RTCG.

“Posebno mi je drago što mogu da kažem da je realizacija turističke sezone tekla u skladu sa našim očekivanjima. Posjećenost je značajno veća nego prošle godine, o čemu govori podatak da je u kolektivnom smještaju za prvih deset mjeseci boravilo 892,55 hiljada turista, preko 17 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period“, rekao je Radulović u intervjuu agenciji Mina-business.

On je kazao da je došlo i do povećanja broja noćenja više od deset odsto, odnosno na ukupno 3,75 miliona od januara do oktobra.

“Što se tiče prihoda, za prvih devet mjeseci ostvareno je preko 900 miliona eura prihoda, što je više nego cijele prošle godine, a u špicu sezone Poreska uprava je naplatila 14 miliona eura više poreskih prihoda nego u uporednom periodu“, naveo je Radulović.

Aerodromi u Podgorici i Tivtu su, kako je dodao, oborili rekorde po broju putnika, nikad nije zabilježen veći broj dolazaka u Crnu Goru na graničnim prelazima i nacionalni parkovi su imali rekordnu posjetu.

“Uskoro očekujemo i zvanične podatke za novembar, ali po informacijama koje dobijamo, očekujemo da i novembar i decembar isprate ovaj trend”, kazao je Radulović.

Radulović je, govoreći o trenutnoj ponudi i investicijama u zimskoj sezoni, kazao da će u funkciji biti šest skijališta i to Savin kuk i Javorovača na Žabljaku, Kolašin 1450 u Kolašinu, Vučje u Nikšiću, Lokve u Beranama i Hajla u Rožajama.

“Pripreme za sezonu na skijalištima su u završnoj fazi, a u Kolašinu već imamo goste iz nekoliko evropskih država. U Kolašinu i Žabljaku ponuda je obogaćena avanturističkim parkovima, koji će raditi tokom cijele godine, a biće održano i više manifestacija kulturno-zabavnog karaktera i nekoliko takmičenja u skijanju”, najavio je Radulović.

Najave bukinga su veoma dobre i očekuju se gosti iz Srbije, Rusije, Albanije, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Izraela i skandinavskih zemalja.

Radovi na skijalištu Kolašin 1600 su u toku, postavlja se šestosjedna žičara, a radi se i put koji će povezivati ski centre Kolašin 1450 i Kolašin 1600. Naredne godine će biti objavljeni tenderi za skijališta Žarski i Cmiljača.

“U planu je da na Bjelasici imamo tri skijališta sa pratećom infrastrukturom koja će biti povezana sistemom žičara, a u cilju što efikasnijeg upravljanja razvojnim projektima i izgrađenom infrastrukturom, Vlada je osnovala preduzeće Skijališta Crne Gore”, naveo je Radulović.

On je rekao da u narednom periodu očekuje nove investicije i projekte, kao i povećano interesovanje investitora za ulaganja, posebno u sjevernom dijelu Crne Gore. Kada je u pitanju primorski region, nakon uspješne realizacije projekta Porto Montenegro, kao prioritetni projekti prepoznati su upravo Portonovi i Luštica Bay.