Tribina pod nazivom „Kultopis“ održana je večeras u Zahumlju. Gošća je bila dr Tijana Todorović, dok je moderator programa bio Dragan B. Perović.

Na samom početku napravljen je kratak osvrt na sve uspjehe talentovane crnogorske umjetnice.
Mlada crnogorska dizajnerka Tijana Todorović, rođena je 17.1.1984. u Titogradu. Osnovnu i srednju školu završila je u Podgorici.
2003. seli se u Ljubljanu, upisuje Univerzitet u Ljubljani, Fakultet za modni i tekstilni dizajn. Diplomirala je u junu 2008. iz pozorišnog kostima (Kostimografija za predstavu “Srčana kap” Mirko Kovač).
Nakon toga Tijana upisuje doktorske studije za koje tada, kako kaže, podršku nije dobila od svoje države.
Ono što Tijanu izdvaja i što je uticalo na uspijeh svjetskih razmjera jeste želja za istraživanjem. Tako je Tijana jedan od onih dizajnera koja je veliki dio svog vremena posvetila proučavanju istorijata crnogorske nošnje kao i proučavanju načina odijevanja od 40ih do 80ih godina.
U toku tribine se poseban akcenat stavio na Tijaninu prvu samostalnu izložbu 2011. godine koja je kao ona ističe bila “strogo likovnog tipa”. Inspiracija za ove crteže su bile Plečnikove zavjese.
Ono što je obilježilo njenu karijeru i kako kaže “otvorilo mnoga vrata” jeste učešće na Londonskoj nedjelji mode. Kroz svoje učešće uz pomoć svog tima na ovom prestižnom takmičenju pokušala je da dostigne najveći rang inovativnosti.
O svom boravku u Parizu Tijana kaže: “Pariz mi je dao sebe. U rezidenciji sam upoznala ljude iz cijelog svijeta. To je bio boravak na mjesec dana koji se produžio na dvije godine”.
Rad sa studentima na fakultetu je ispunjava i raduje ali sa druge strane kroz taj proces otkrila je mnoge problem našeg društva.
“To je možda najteži dio. Tek kroz rad sa studentima sam shvatila koji su suštinski problem našeg društva. Omladina nam je uspavana i nezainteresovana”, kaže Tijana.
Ona je kroz svoj dosadašnji rad pokazala da je podjednako dobra u likovnoj umjetnosti, u kostimografiji i scenografiji. Posebno je ponosna na svoj rad za seriju “Grudi” koja je nedavno snimana. Na pitanje moderator programa o trenutnim angažmanima i planovima Tijana kaže: “Ne usuđujem se ništa da planiram zbog trenutne situacije u kojoj se nalazimo. Angažovana sam u Crnogorskom narodnom pozorištu i trenutno pišem tekstove za Kult. To su kratki tekstovi u kojima pokušavam ljudima da predočim da na ovom svjetu nema ništa novo. U trenutnoj situaciji najvažnije je da shvatimo da korona zaista postoji, treba da se vakcinišemo i čuvamo jedni druge. Nadam se da se sljedeći put susrećemo u boljim okolnostima i raspoloženju”.

J.P.