SZO

Dok razne države širom SAD i Evrope ponovo otvaraju svoje granice i ekonomiju, u nekim zemljama dolazi do naglog rasta broja slučajeva kovida-19 ili stvaranja novih žarišta.

U najmanje 20 američkih saveznih država došlo je do porasta broja infekcija, a najmanje devet ih je prijavilo da je prošle sedmice došlo do porasta hospitalizacija.

Neke zemlje, poput Kine, zabilježile su porast slučajeva zaraze virusom korona nakon otvaranja turističkih atrakcija, restorana i drugih sadržaja.

Međutim, ne bi bilo pravilno ovaj porast novozaraženih nazivati “drugim talasom”, rekao je epidemiolog Majke Rajan, izvršni direktor Programa za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

“Većina svijeta u ovom trenutku još uvijek proživljava prvi talas pandemije”, dodao je Rajan.

Iako je za mnoge zemlje završio vrhunac prvog talasa, to ne znači da novi rast slučajeva predstavlja novi talas, bar ne na način na koji ga definiše većina naučnika i stručnjaka za javno zdravstvo.

“Drugim riječima, zaraza nije pala na vrlo neki nizak nivo, već je samo stagnirala na niskom nivou, a zatim se opet vratila kasnije u godini”, objasnio je Rajan i dodao kako je porast zaraženih povezan s ponovnim otvaranjem društava, piše Business Insider.

“Uopšte ne iznenađuje da se u onim zemljama koje su ukinule stroge mjere ograničenja ponovno pojave nova žarišta i novi slučajevi. To ne znači da se radi o drugom talasu“, kaže Rajan.

Epidemiolog SZO nije pritom pomenuo ponovno uvođenje karantina kao potencijalnu strategiju za kontrolu novog porasta slučajeva zaraze, iako su neke regije u Kini učinile upravo to, a guverner Njujorka Endrju Kuomo rekao da do toga može ponovo doći u Njujorku.

Umjesto toga, rekao je da vlasti mogu razmotriti upotrebu “mikro procesa” kako bi se pomoću njih kontrolisalo širenje virusa sve do razvoja sigurne i učinkovite vakcine.

Primjera radi, Rajan predlaže da lokalne vlasti utvrde odakle tačno dolaze novi slučajevi i onda intervenišu u tim određenim podregijama, a ne na nivou cijele države. Međutim, da bi bile u tome uspješne, vlastima su potrebni sigurni i detaljni podaci.

Izvor: PCNEN