Savjet za građansku kontrolu rada policije: Poštujte protivepidemijske mjere Vlade

.

 Savjet za građansku kontrolu rada policije pozvao je ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i direktora Uprave policije Veselina Veljoviće da, bez odlaganja, riješe primjenu propisa koji regulišu identifikaciju policijskih službenika.

Savjet je, kako je saopšteno, na sjednici, u prisustvu policijskih starješina, razmotrio više pojedinačnih situacija i analizirao dostupne video zapise i fotografije, u cilju razjašnjenja primjene policijskih ovlašćenja u Budvi.

Savjet je konstatovao da nije realizovana ranija preporuka o obaveznoj identifikaciji svih policijskih službenika.

“Iako u ovom slučaju identifikacija postupajućih policijskih službenika nije bila upitna, što potvrđuje službena dokumentacija, patrolni listovi i prepoznata odgovornost neposrednih starješine koji rukovodi izvršavanjem konkretnih zadataka”, kaže se u saopštenju.

Savjet je ocijenio da u Budvi pojedini pripadnici interventne grupe Centra bezbjednosti (CB) Herceg Novi i CB Budva, sa zaštitnom opremom, nijesu imali jasne i vidljive oznake.

Oni su ocijenili da je primjena propisa koji regulišu identifikaciju policijskih službenika nedosljedna i kasni.

Savjet je konstatovao prekoračenje ovlašćenja od strane policijskih službenika CB Bar, S.K. i A.H, prema građaninu M.M.

“Upotreba fizičke snage i konkretnog zahvata trebala je da prestane čim je prestao otpor osobe prema kojem je upotrijebljena”, kaže se u saopštenju.

Savjet je informisan da su pripadnici komunalne policije, komunalne inspekcije i Službe zaštite i spašavanja aktivno pružali otpor i opstruirali rad policijskih službenika.

Navode da će posebno razmotriti preduzimanje mjera od strane policijskih službenika povodom zahtjeva Ministarstva javne uprave kod obezbjeđenja nesmetanog obavljanja inspekcijskog nadzora.