ilustracija

Preko 80 odsto preminulih uslijed COVID 19 infekcije od 1. maja 2021. godine do danas su bili nevakcinisani građani, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje.

Takođe, osam od deset hospitalizovanih pacijenata su oni koji nijesu imunizovani, saopštavaju iz Instituta.
Ove informacije prate svjetski trend letalnih ishoda i bolničkog liječenja među neimunizovanim stanovnicima.
“Svi preminuli koji su imali manje od 40 godina su bili nevakcinisani. Najviše preminulih je u starosnim grupama od 70 do 79 godine. Zato je važno da građani Crne Gore koji se do danas nijesu vakcinisali, više ni čas ne odlažu odluku o zaštiti ličnih života”, apeluju iz Instituta za javno zdravlje.
Podsjećaju da je Ministarstvo zdravlja obezbijedilo preko milion doza vakcina, što praktično znači da je Crna Gora omogućila svakom kandidatu za vakcinu da je dobije blagovremeno bez zakazivanja i bez čekanja, i uz mogućnost da bira kojom će se vakcinom imunizovati.
“Ukoliko se razbolite od korone i budete u bolnici, najveća pomoć ljekarima u borbi za spas vašeg života biće imunitet koji je ojačan vakcinacijom”, poručuju iz Instututa.
Napominju da je od ukupnog broja zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori oporavljeno 98,5 odsto. Uspješnost liječenja i oporavka u Crnoj Gori je otprilike na nivou Slovenije, gdje je letalitet takođe 1,5 odsto, a bolji je nego u Hrvatskoj gdje iznosi oko dva odsto.