Mladi NK

Studenti Univerziteta Crne Gore poslali su dopis ministru prosvjete Damiru Šehoviću u kojem traže produžetak za upis specijalističkih studija na dvije godine, kao i produženje roka generacijama prije bolonjskog sistema. Zatražili su od ministra da nesmetano okončaju studije na UCG po bolonjskom sistemu obrazovanja, pa su, kako su istakli, pokrenuli i peticiju “Zadržimo sistem 3+1”, koju je potpisalo 1.123 studenta, prenosi CdM.

Dopis studenata ministru prenosimo u cjelosti:

“Uvažavajući činjenicu da imate puno službenih obaveza i predmeta ne manje značajnih i hitne prirode, i pored toga, najljubaznije Vas molimo da našem zahtjevu date prioritet i uzmete ga hitno u razmatranje, kako biste velikom broju studenata omogućili da nesmetano okončaju studije na Univerzitetu Crne Gore po bolonjskom sistemu obrazovanja 3+1+1+3.

Nezadovoljni uvođenjem novog sistema obrazovanja (3+2+3) organizovali smo potpisivanje peticije u periodu od 16. do 27. septembra, kojom zahtijevamo produžetak za upis specijalističkih studija za dvije godine. Peticiju je potpisalo 1.123 studenta na svim fakultetima, koju smo predali Parlamentu na razmatranje u nadi da će i poslanici razumjeti naš problem i preduzeti adekvatne mjere za prevazilaženje istog.

U nadi da ćete razumjeti hitnost rješavanja problema koji se pojavio usled činjenice da Zakon o visokom obrazovanju više ne prepoznaje specijalističke studije tj. upis istih nakon 2019. godine a da su studenti koji su dali podršku peticiji “ZADRŽIMO SISTEM 3+1” ostali uskraćeni da upišu specijalističke studije iako su one postojale u vrijeme upisa osnovnih studija, što je studente pretežno opredijelilo da upišu iste.

Moramo naglasiti da su to većinom studenti sa dva ili tri nepoložena ispita, koji planiraju da svoj porodični i profesionalni život nastave u Crnoj Gori.

Dozvolićete da kažemo da niko nema pravo da mladim ljudima koji su budućnost ove zemlje nameće teže uslove obrazovanja tako što će ih demotivisati jer su svi odlučni u tome da ne žele upisivati master studije i produžavati svoje školovanje.

Iz iskustva starijih studenata znamo za probleme koje imaju na master studijama, od izbora mentora do odbrane magistarske teze, što će biti dodatno iskomplikovano kada se po novom programu upiše mnogo veći broj studenata.

Važna činjenica koju želimo naglasiti jeste da smo diskriminisani u odnosu na studente koji su upisali studije prije primjene Bolonjske deklaracije, kojima je rok za završetak studija produžavan već duži niz godina, što je urađeno i ove godine!

Ukoliko se i nama kao i njima ne izađe u susret i omogući nam da završimo studije kako smo i upisali po sistemu koji je važio u vrijeme upisa, biće nam nanesena nenadoknadiva štetu, što bi bio udar na integritet i reputaciju visokoškolskih institucija, Ministarstva prosvjete, kao i samog odnosa države prema budućim intelektualcima.

Pravo da Vam se obratimo daje nam Vaša pozicija ministra u Ministarstvu prosvjete kao i saznanje da ste izuzetno principijelan, pravičan i human čovjek, legalista koji se bori i daje izuzetan doprinos obrazovanju u Crnoj Gori.

U nadi da ćete sagledati sve naše probleme i pomoći da dođemo do zajedničkog cilja a to je produžetak sistema makar za dvije godine po kom smo upisali studije da ih tako i završimo, iskreno Vam se zahvaljujemo”, navodi se u dopisu studenata.