Na početku pandemije, vladine agencije i zdravstvene vlasti širom svijeta trudile su se da informišu stanovništvo o tome kako da prepoznaju simptome koronavirusa. Međutim, rani izvještaji o simptomima delta soja pokazuju da se razlikuju od uobičajenih sa kojima smo do sada najviše povezivali kovid-19.

Način na koji virus izaziva bolest zavisi od dva faktora.
Jedan je viralni, a uključuje brzinu replikacije, kao i način prenosa. Viralni faktori mijenjaju se kako virus evoluira.
Drugi faktor zavisi od nosioca virusa, a na to mogu da utiču prije svega godine starosti, pol, ljekovi koje osoba koristi, način ishrane, stres i zdravstveno stanje.
Prema podacima iz Ujedinjenog Kraljevstva koji su prikupljeni putem aplikacije u kojoj korisnici sami prijavljuju simptome bolesti, izgleda se da su se simptomi kovida promijenili u odnosnu na one koje je izazvao izvorni soj iz Vuhana.
Temperatura i kašalj su od početka pandemije česti simptomi kovida-19, dok su se glavobolje i grlobolja javljali kod nekih pacijenata.
Svi ti simptomi pojavljuju se kod osoba zaraženih delta sojem. Ali, curenje iz nosa do sada se nije spominjalo kao simptom, ali se i to promijenilo s novim sojem koronavirusa, piše The Conversation.
Gubitak čula mirisa na početku pandemije bio je jedan od najčešćih simptoma koronavirusa. Kod zaraženih delta sojem anosmija zauzima deveto mjesto.
Promjene u simptomima mogu da budu povezane i sa vakcinacijom. Većina starijih osoba je vakcinisano protiv kovida-19, pa sada u većoj mjeri obolijevaju mlađe osobe. Oni uglavnom imaju spomenute blaže simptome bolesti.
I promjene u samom virusu mogu da utiču na promjenu simptoma. Ali, još uvijek nije sasvim jasno zašto se sa novim sojem mijenjaju i simptomi bolesti.
Dosadašnji podaci pokazuju da je delta soj koronavirusa zaraznija u odnosu na izvorni soj, ali i u odnosu na druge rasprostranjene sojeve.
Naučnici smatraju da je delta soj i prenosiviji u odnosu na ostale sojeve. Stručnjaci ističu da je potrebno vakcinisati što više ljudi da bi se zaštitili, a proizvođači odobrenih vakcina poručuju da su njihove vakcine efikasne i protiv delta soja.
Ako primijetite neke simptome, makar to bio i samo zapušen nos, trebalo bi da se testirate na kovid.