epcg

Bivša uprava Elektroprivrede (EPCG) oštetila je preduzeće za 75 hiljada eura godišnje, angažovanjem radnika spoljne firme na poslovima uzimanja uzoraka uglja u Termolektrani (TE) Pljevlja, saopštio je izvršni direktor te kompanije, Nikola Rovčanin.

On je Vijestima kazao da je i na tom primjeru potvrđeno nedomaćinsko poslovanje bivše uprave.
“Analizom poslovnih ugovora otkriveno je da je EPCG za angažovanje pet izvršilaca na poziciji ‘uzimača uzoraka uglja’, preko spoljne firme, izdvajala preko 120 hiljada eura godišnje. Poređenja radi, angažovanje sopstvene radne snage na istim pozicijama bi kompaniju koštalo oko 45 hiljada eura godišnje, što znači da je EPCG, samo po osnovu pomenutih pet izvršilaca, oštećena za 75 hiljada eura godišnje”, tvrdi Rovčanin.
On je precizirao da je analiza poslovnih ugovora pokazala da angažovanje pet radnika druge firme EPCG košta između 9,6 hiljada i 12,8 hiljada eura mjesečno, odnosno 10,91 eura po satu.
Računica, kako je dodao Rovčanin, pokazuje, da bi trošak, u slučaju angažovanja sopstvene radne snage iste brojnosti, iznosio oko 3,75 hiljada eura bruto mjesečno, pošto bi prosječna plata bila oko 750 eura bruto, odnosno oko 500 eura neto.
“Novi menadžment je odlučio da i na ovoj poziciji, angažovanjem sopstvene radne snage, ostvari dugoročnu uštedu, a ona bi, uzimajući u obzir navedene parametre, iznosila oko 750 hiljada EUR za period od deset godina”, rekao je Rovčanin.
On je saopštio da su uzimači uzoraka uglja plaćani po cijenama zavarivača i mašinbravara, odnosno znatno skuplje.
“Očito je to rađeno fiktivno. Imajući u vidu prosječnu ugovorenu cijenu jednog sata za pozicije mašinbravar i zavarivač (10,91 EUR) dolazimo do činjenice da je EPCG u martu ova usluga, kroz ovaj način ‘obračunavanja’ i evidentiranog broja sati, koštala 12,83 hiljade EUR”, rekao je Rovčanin.
On je naveo da će nakon utvrđivanja svih činjenica odlučiti o daljim koracima, jer postoji osnov sumnje da je sve rađeno svjesno na štetu kompanije.
Rovčanin je nedavno najavio da će provjeriti sve ugovore s eksternim firmama angažovanim na poslovima u TE Pljevlja, zbog osnovane sumnje da su štetni po interes kompanije.