Kultura u Nikšiću nastavlja da živi u septembru kroz bogat repertoar Nikšićkog pozorišta.
U ponedjeljak, 04. septembra, u saradnji sa 10. Međunarodnim festivalom lutkarstva Podgorica – Crna Gora, biće izvedena predstava Pozorišta lutaka iz Mostara “Zlatokosa” (4+). Režiju i dramatizaciju, prema poznatoj bajci braće Grim, uradila je Jelena Đorđević. Scenografiju i kreaciju lutaka potpisuje Hristina Nedeva Mladenović. Autor scenske muzike je profesor Srđan Marković, a lutke su rađene u najpoznatijim bugarskim radionicama lutaka.
U utorak, 5. septembra, biće izvedena predstava Nikšićkog pozorišta “Bajka o elektricitetu”, koju je prema tekstu Milene Bogavac dramatizovao, adaptirao i režirao Milo Vučinić. Uloge u predstavi tumače: Nikola Vasiljević, Matija Memedović, Kristijan Blečić, Maja Stojanović i Milica Kekić. Predstava je namijenjena uzrastu od 8 i više godina.
U četvrtak, 14. septembra, povodom svečanog otvaranja bioskopa, održaće se premijera filma “Duhovi u Veneciji”, sa početkom od 20:00 časova. Režiju potpisuje Kenet Brana. Cijena ulaznice je 3 eura.
U petak, 15. septembra, održaće se izložba likovne sekcije OŠ “Mileva Lajović Lalatović”, pod nazivom “Perspektive”. Izložba će početi u 19 časova.
U nedjelju, 17. septembra, u Pozorištu će biti održan koncert ansambla “Kolo”, sa početkom od 20 časova. Ulaz je slobodan.
U ponedjeljak, 18. septembra, odigraće se predstava “Čehovljeva soba, sezona 1.” po motivima devet malih priča A. P. Čehova. Predstavu će izvesti Narodno pozorište Timočke Krajine “Zoran Radmilović” Zaječar. Cijena ulaznice je 5 eura.
U utorak, 19. septembra, Beogradski dom omladine gostovaće na koncertu kubanskog benda “Salsa y Punto” sa početkom od 20 časova. Ulaz je slobodan.
U srijedu, 20. septembra, Nikšićko pozorište će gostovati u Subotici na 30. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu, sa predstavom “Bajka o elektricitetu”.
U četvrtak, 28. septembra, održaće se besplatna predstava za djecu “Anin svet snova”. Predstava je poklon Nikšićkog pozorišta i Opštine prvacima. Režirala je Bojana Đurašković. Predstavu izvodi “Pan teatar” Beograd.
U petak, 29. septembra, po motivima romana Bore Ćosića, odigraće se predstava “Uloga moje porodice (u filmu) o svjetskoj revoluciji”. Tekst i režiju potpisuje Aleksandar Lukač. Cijena ulaznice je 5 eura.