Večeras sa početkom u 20 časova, u okviru omaža Goranu Bulajiću biće izvedena predstava “Narodni poslanik”, koju je po tekstu Branislava Nušića, adaptirao i režirao Goran Bulajić.

 

Predstava je rađena u koprodukciji JU Nikšićko pozorište i Centra za kulturu Pljevlja. U predstavi igraju: Stevan Vuković, Marija Đurić/Jelena Simić, Maša Božović, Nikola Vasiljević, Anja Drljević, Matija Memedović, Boban Čvorović, Milica Kekić, Pavle Bogojević, Lazar Đurđević, Velizar Kasalica i Nebojša Vulanović.

 

Scenografiju je uradila Anka Gardašević, a kostime Olivera Eraković.

 

“Narodni poslanik” je prva Nušićeva drama i na najuspjeliji način je utrla put tada mladom piscu koji će u kasnijim decenijama postati klasik srpske književnosti. Ona je po mnogo čemu odredila Nušićev stvaralački put obilježen satiričnim i komediografskim motivima kojima je slikao društvo druge polovine devetnaestog vijeka. No, ispostavilo se da isti motivi i tipologija ličnosti opstaje i u istorijskim periodima koji su usledili. Pa, i danas, lik skorojevića koji žudi za vlašću nije ništa neobično i nepoznato. Naprotiv, čini se da je upravo osnovni motiv Narodnog poslanika danas aktuelan jednako koliko u Nušićevo doba.