Crna Gora godinama unazad ima trend rasta broja dobrovoljnih davalaca krvi, saopštila je direktorica Zavoda za transfuziju Gordana Rašović.
Ona je u Jutarnjem programu TVCG saopštila da je prošle godine procenat dobrovoljnih davala u ukupnom stanovništvu bio 3,1 odsto.

“A a prije nekoliko godina smo počeli sa 2,1 odsto. To je ogroman skok”, rekla je Rašović.
Ona je istakla da je cilj da se dostignu preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) od četiri odsto od ukupnog broja stanovnika.
“Da bi jedna zemlja za sve vanredne situacije imala dovoljne količine krvi, neophodno je da se taj procenat kreće odko četiri odsto, ali zavisi i od patologije, i medicinskih procedura koje sama zemlja ima zastupljene u zdravstvenom sistemu”, rekla je Rašović.
Podsjetila je da je Crna Gora više od 80 odsto namjenskih, porodičnih davala.
“Dakle za svog pacijenta, a 20 odsto pravih dobrovoljnih davalaca. Sada je situacija drugačija pa je 56 odsto namjenskih, a 44 dobrovoljnih. Cilj nam je 100 odsto dobrovoljnih, nenamjenskih”, rekla je Rašović.
Referent za dobrovoljno davalaštvo u Zavodu Dražen Đurašković rekao je da su uspjeli da iskoriste prednosti digitalnog doba, te da su se aktivirali na društvenim mrežama kako bi olakšali pristup informacijama svim davaocima.
“Uskoro ćemo dobiti mobilnu aplikaciju namijenjenu samo za davaoce krvi. Jednim klikom građani će moći da se informišu, zakažu davanje krvi i skratićemo proceduru”, rekao je Đurašković.

Izvor: rtcg